Foto: Ilustracija
Do čega su nas politika i političari doveli: U nekim opštinama ne želi niko u biračke odbore

Do čega su nas politika i političari doveli: U nekim opštinama ne želi niko u biračke odbore


Eto do čega su nas politika i političari doveli – do situacije u kojoj čak ni u biračke odbore nema ko da se prijavi.U pojedinim opštinama Bosne i Hercegovine, ljudi jednostavno ne žele sudjelovati u izbornim procesima, a Centralna izborna komisija (CIK) BiH primorana je ponavljati konkurse i moliti građane da se uključe.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK BiH, izjavila je: “U nekoliko desetina općina je bilo da nismo imali kandidate, što opet nije previše. U 100 općina je bilo dovoljno kandidata za predsjednike. Onda je plan bio da objavimo ponovni oglas zapravo samo u tim općinama u kojima se nije prijavio dovoljan broj kandidata, ali su onda na kandidate koji su se prijavili počeli pristizati prigovori iz raznih razloga, te smo se odlučili da ponovimo proces i nađemo dodatne snage.”

Ovakva situacija, gdje se traže dodatne snage zbog enormnog broja prigovora na one koji su se kandidovali, jasno pokazuje koliko je duboko ukorijenjeno nepovjerenje u sistem. Pritužbe se najčešće odnose na političku pristrasnost kandidata, što dodatno podstiče sumnju u nepristrasnost izbornog procesa.

Nebojša Vukanović, predsjednik liste Za pravdu i red, izjavio je: “Vjerovali ili ne, mi smo u Trebinju našli 28 od 98 istaknutih članova i funkcionera samo vladajućeg SNSD-a, ne računajući ostale stranke, koji su postali članovi odbora. Imamo primjer da je na čelo biračkog odbora imenovan predsjednik mladih SNSD-a. Imate ljude koji su bili na listama, načelnici odjeljenja, i da ne nabrajamo dalje. E sada ostaje da se vidi šta će CIK uraditi sa tim prijavama.”

Ovo je samo jedan od primjera koji jasno pokazuje koliko je politika prodrla u svaki aspekt života, čak i u one institucije koje bi trebale biti nepristrasne i posvećene interesima građana.

Građani su izgubili vjeru u to da njihov glas išta znači, jer su svjesni da su izbori, u očima mnogih, samo formalnost kojom vladajuće strukture potvrđuju svoju moć.

Možemo se samo zapitati: Dokle će nas ovakva politika voditi i šta će ostati od izbornog procesa ako se ovako nastavi?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija