Da li je ugrožena bh. poljoprivreda: Nedostatak vlage prijeti opstanku

Da li je ugrožena bh. poljoprivreda: Nedostatak vlage prijeti opstanku


Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini suočava se s teškim vremenima, a posljednji klimatski izazovi dodatno su pogoršali ionako složenu situaciju. Niz nepovoljnih vremenskih uslova, uključujući poplave, obilne padavine, proljetni snijeg i nagle vremenske promjene, već je ostavio traga na ovogodišnjim usjevima.

Nedavno su visoke temperature i izostanak padavina donijeli novu krizu. Ljeto je donijelo ekstremne suše, isušujući rijeke i zemlju do te mjere da je navodnjavanje velikih poljoprivrednih površina postalo gotovo nemoguće. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, Nedžad Bićo, istakao je za portal Radiosarajevo.ba ozbiljnost situacije.

“Stanje na terenu je alarmantno. Nedostatak vode i vlage u zemlji pogubno utiče na voće i povrće. Kulture poput pšenice su već požnjevene, ali ono što slijedi je u izuzetno lošem stanju,” kazao je Bićo, dodajući da su vrste poput jabuka, kukuruza, paradajza i krastavaca posebno pogođene.

Bićo je također upozorio na dodatne izazove koje donose suše, uključujući pad kvaliteta i količine uroda, zbog pojave biljnih bolesti koje uspijevaju u ovakvim uslovima.

Dok domaći poljoprivrednici već godinama pokušavaju preživjeti na tržištu koje preplavljuje uvozna roba, vlasti nastavljaju zanemarivati potrebu za većim ulaganjima u domaću proizvodnju. Prema Bićinim riječima, domaći proizvođači suočavaju se s niskim i neredovnim poticajima, a nemogućnost pristupa evropskim fondovima dodatno otežava njihov položaj.

Iako se svake godine spominje potreba za ozbiljnim investicijama u bh. poljoprivredu, konkretni koraci i dalje izostaju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija