Skrivena Berilova imovina : Apartman na Bjelašnici i neotkriveni ulog u fondu

Skrivena Berilova imovina : Apartman na Bjelašnici i neotkriveni ulog u fondu


Načelnik Trnova, Ibro Berilo, koji se godinama predstavljao kao transparentan političar, nije prijavio vlasništvo nad apartmanom na Bjelašnici vrijednim 212 hiljada KM, kao ni ulog svoje supruge u investicijskom fondu u iznosu od 100 hiljada KM.

Iako je pedantno ispunjavao imovinske kartone, Berilo je propustio navesti ove važne podatke, otkrilo je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Apartman od 57 kvadrata, koji se nalazi u vili Aroma u središtu Olimpijskog centra Bjelašnica, Berilo je dobio na poklon od prijatelja Adisa Mulaosmanovića, čija firma LOK-PIL stoji iza izgradnje vile. Iako nije formalno uknjižen na njegovo ime, Tužilaštvo tvrdi da Berilo zapravo posjeduje ovaj apartman, što dokazuju aktivnosti članova njegove porodice, uključujući izdavanje apartmana turistima preko online platformi.

Nakon što je SIPA otkrila pokušaj prikrivanja vlasništva, Berilo je uz pomoć Mulaosmanovića pokušao organizirati prodaju apartmana, ali plan nije realizovan. Tužilaštvo također sumnja da Berilo ima još nekretnina na Bjelašnici i u Sarajevu koje su uknjižene na druge osobe ili firme. Istražioci su pozvali sve osobe na koje se vode nekretnine Berila i njegove porodice da ih prijave kako bi izbjegli krivično gonjenje.

Berilo, koji je na čelu Općine Trnovo gotovo dvadeset godina, tokom svoje karijere stekao je značajnu imovinu. Posjeduje tri kuće procijenjene na više od 600 hiljada KM, te zemljište površine 180 hiljada kvadratnih metara koje vrijedi oko 450 hiljada KM. Supruga mu posjeduje poljoprivredno preduzeće koje upravlja farmom sa 464 ovce, a vrijednost ove imovine procjenjuju na 200 hiljada KM. Iako je ranije tvrdio da uvijek investira u zemljište čim ima novca, ove godine je na njegovim štednim računima zabilježen iznos od 108 hiljada KM.

Nekretnine na Bjelašnici, koje je kupio 2005. godine po niskoj cijeni od 1,68 KM po kvadratu, prodao je 2019. godine po znatno višoj cijeni, ostvarujući značajnu dobit. Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” prodao je 695 kvadratnih metara za 55 hiljada KM, dok je sa saradnicima prodao dodatnih 4.618 kvadratnih metara za ukupno 132 hiljade KM.

Iako je Berilo redovno predavao imovinske kartone, njegova politička karijera obilježena je čestim promjenama stranaka. Počeo je u Stranci demokratske akcije (SDA), a kasnije je bio član Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), da bi se 2016. godine vratio u SDA. Uprkos trenutnoj istrazi, Berilo se i ove godine kandiduje za načelnika Trnova.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija