Foto: Ilustracija
Prodavali diplome: Sud BiH potvrdio optužbe protiv 21 osobe, uključujući profesore s privatnih fakulteta

Prodavali diplome: Sud BiH potvrdio optužbe protiv 21 osobe, uključujući profesore s privatnih fakulteta


Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zorana Kalinića i još 20 osoba, među kojima se nalaze i profesori s privatnih fakulteta u Mostaru, Banjaluci i Brčko distriktu.

Optužnica obuhvata 15 fizičkih lica i šest privatnih visokoškolskih ustanova zbog organiziranog kriminala, korupcije i nezakonite trgovine visokoškolskim diplomama, prema saopćenju Tužiteljstva BiH.

Prema optužnici, optuženi su sudjelovali u nezakonitom izdavanju visokoškolskih diploma iz raznih oblasti, uključujući ekonomiju, pravo, tehničke nauke i menadžment.

Najmanje 49 diploma, koje su izdali fakulteti iz Banjaluke, Mostara i Brčko distrikta, biće poništeno u skladu sa zakonom.

Među optuženima su i vodeće osobe s nekoliko univerziteta, uključujući bivše rektore i profesore. Svi optuženi trenutno su pod mjerama zabrane koje je odredio Sud BiH.

Tužiteljstvo BiH, uz podršku Agencije za istrage i zaštitu, prikupilo je dokaze da su mnogi kupci lažnih diploma malo ili nikako učestvovali u obrazovnom procesu, za što su plaćali nekoliko hiljada eura.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija