Potvrđeno: Obustavljena isporuka plina za Kanton Sarajevo

Potvrđeno: Obustavljena isporuka plina za Kanton Sarajevo


Nakon što nije bilo nikakvih kontakata koji bi doprinijeli rješenju, “Sarajevo-gas” će, u skladu s najavama, u 12 sati obustaviti isporuku plina za KS. Ovo je kazao direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek.

Dodao je da je u međuvremenu od Regulatorne agencije RS dobio potvrdu da se ugovorena cijena transporta plina odnosi i na ovu godinu.

Ipak, rješenje očekuje u narednih nekoliko dana.

Sarajevo-gas hoće da zavrne plin, iz Energoinvesta poručili: “Ne pristajemo na ucjenu”

Generalni direktor “Sarajevo-gasa” iz Istočnog Sarajeva Nedjeljko Elek najavio je za danas isključivanje plina za korisnike u Kantonu Sarajevo.

– Kako do sastanka do danas nije došlo, a nakon što Vam je ispostavljena faktura za izvršene usluge transporta za juli 2024. godine, a koju ste nam vratili dana 12.08.2024. godine, obavještavamo Vas da će doći do obustave isporuke prirodnog gas dana 13.08.2024.godine u 12 sati pa nadalje, dok se ne iznađu rješenja i zajednički usaglase stavovi o spornim pitanjima oko Ugovora o transportu prirodnog gasa – naveo je Elek.

Također, Elek je prihvatio poziv za sastanak s predstavnicima “Energoinvesta” u narednih sedam do deset dana.

Podsjećamo, generalni direktor “Energoinvesta” Mirza Ustamujić je ranije obavijestio Ambasade SAD i Velike Britanije, OHR, SIPA-u, OSA-u i premijera FBiH Nermina Nikšića o ovom problemu.

Problem je nastao početkom 2024. godine, kada je “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva tražio poskupljenje plina. Dogovoreno je tada da umjesto 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je “Energoinvest” prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS je trebala naknadno potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek od početka naredne godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija