Protesti za spas Nacionalne biblioteke: Zaposleni upozoravaju na opasnost gašenja

Protesti za spas Nacionalne biblioteke: Zaposleni upozoravaju na opasnost gašenja


Zaposleni Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) pozivaju građane na protestnu šetnju planiranu za 15. august, s početkom u 9:00 sati, kako bi skrenuli pažnju na ozbiljne probleme s kojima se ova institucija suočava.

Okupljanje će započeti ispred zgrade NUB BiH, odakle će učesnici krenuti prema sjedištima Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te će šetnju završiti ispred Vijeća ministara BiH u 11:55 sati.

NUB BiH, osnovana 31. oktobra 1945. godine, preživjela je mnoge izazove, uključujući i ratne strahote, ali danas je suočena s prijetnjom gašenja zbog nedostatka adekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih institucija. Ova biblioteka nije samo skladište knjiga, već ključni oslonac obrazovnog i kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine, pružajući neprocjenjive resurse istraživačima, studentima i široj javnosti.

“Gubitak ove institucije bi značio ne samo uništenje vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i ozbiljan udarac na akademsku i kulturnu zajednicu koja se oslanja na ove resurse za svoj napredak”, upozoravaju zaposleni.

Ruta protestne šetnje obuhvata sljedeće tačke: početak ispred zgrade NUB BiH u 9:00 sati, zatim zgrade Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, a završetak je planiran ispred zgrade Vijeća ministara BiH u 11:55 sati.

Organizatori pozivaju sve građane da im se pridruže u ovoj šetnji i podrže napore za očuvanje ove vitalne institucije koja čuva i promoviše kulturno i obrazovno nasljeđe Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija