Sutra će biti pušten gas prema Sarajevu

Sutra će biti pušten gas prema Sarajevu


Sastanak između ministra energetike Federacije BiH Vedrana Lakića, ministra energetike RS-a Petra Đokića, direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka i v.d. direktora Energoinvesta Mirze Ustamujića bit će nastavljen sutra.

Nedeljko Elek izjavio je da je sastanak protekao u dobrom tonu i da će obustava isporuke gasa za Sarajevo biti prekinuta u “duhu dobrih odnosa” od 8 sati ujutro, potvrđeno je za Klix.ba.

Današnji sastanak započeo je u 19 sati, a nastavak je zakazan za sutra u 10 sati, dva sata nakon što će isporuka gasa za Sarajevo biti ponovo uspostavljena.

Podsjetimo, firma Sarajevo-gas Istočno Sarajevo obustavila je isporuku gasa za Sarajevo i Istočno Sarajevo u 12 sati. Ovo je rezultat nesuglasica oko cijene plina; Sarajevo-gas je početkom 2024. godine zatražio poskupljenje plina, prijeteći obustavom isporuke ako zahtjev ne bude ispunjen.

Dogovorena je nova cijena od 14,10 KM/1000 Sm³, koja je prihvaćena od strane Energoinvesta, ali je Regulatorna komisija za energetiku RS-a naknadno odredila da nova cijena može biti primjenjivana tek od 1.1.2025. godine.

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili povrat razlike za dosadašnje isplaćene fakture, što je izazvalo najavljenu blokadu isporuke plina od strane Sarajevo-gasa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija