Kantonalni sud u poništio rješenje o oduzimanju dozvole za rad univerzitetu u Goraždu

Kantonalni sud u poništio rješenje o oduzimanju dozvole za rad univerzitetu u Goraždu


Kantonalni sud u Goraždu poništio je rješenje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde o oduzimanju dozvole za rad Američkom Sjeverozapad Univerzitetu za zdravstvene nauke i tehnologije (ANUHS/ASUZN). Ova odluka donesena je u junu ove godine, a sud je presudom vratio predmet ministarstvu na ponovno postupanje.

ANUHS/ASUZN, koji je pravni sljednik Internacionalnog Univerziteta Goražde, već mjesecima je u središtu pažnje zbog istrage o nezakonitom izdavanju diploma.

“Dana 12.08.2024. godine, Kantonalni sud u Goraždu donio je presudu kojom je poništio rješenje od 12.06.2024. godine te predmet vratio Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde na ponovno rješavanje,” saopćeno je iz ministarstva.

Ministarstvo podsjeća da su u martu i aprilu prošle godine, na osnovu zahtjeva stranaka, izvršili vanredni inspekcijski nadzor nad radom ovog univerziteta. Na osnovu toga, donijeli su rješenje kojim je univerzitetu naloženo da u roku od šest mjeseci otkloni utvrđene nedostatke, a u međuvremenu zabranjen je upis novih studenata i obustavljen rad do ponovne akreditacije.

Nakon isteka roka, utvrđeno je da svi nedostaci nisu otklonjeni, te je u junu ove godine ministarstvo, uz preporuku Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, donijelo odluku o oduzimanju licence univerzitetu.

Iz Američkog Sjeverozapad Univerziteta sada zahtijevaju da ministarstvo donese novo rješenje i poduzme aktivnosti potrebne za nastavak postupka akreditacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija