Ministrica Hota-Muminović o budućnosti Zavoda Mjedenica: Iznijela niz tvrdnji o teškim nepravilnostima

Ministrica Hota-Muminović o budućnosti Zavoda Mjedenica: Iznijela niz tvrdnji o teškim nepravilnostima


Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, dala je opsežnu izjavu za Klix.ba u kojoj je komentirala nedavne medijske navode o mogućem ukidanju internata i Radionica za radnu okupaciju u Zavodu Mjedenica, ustanovi specijaliziranoj za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju.

Na početku izjave, ministrica je naglasila da je važno razumjeti da “svaka podignuta prašina ima svoju oluju koja joj prethodi,” te je istaknula da su predstavnici Ministarstva prošle sedmice imali sastanak s direktoricom Zavoda, Zumretom Jeinom. Na sastanku su bili izloženi zahtjevi za dodatnom dokumentacijom i informacijama o radu Zavoda, u cilju stvaranja pravnog osnova za organizaciju internata.

Prema riječima ministrice, tvrdnje o obustavi rada Zavoda su netačne. Umjesto toga, Ministarstvo je zatražilo dokumentaciju koja se odnosi na individualno prilagođene programe (IPP) za učenike, evidenciju prisustva na nastavi i radu, te druge važne aspekte rada Zavoda. Ministrica je ukazala na nedostatke u dokumentaciji i vođenju evidencije, ali nije spomenula namjeru ukidanja samog Zavoda.

Hota-Muminović je naglasila potrebu za većim nadzorom i unapređenjem uslova u centrima za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju. Ona smatra da je važno povećati nadzor kako bi se osigurala najbolja moguća podrška djeci i poboljšali uslovi rada.

Pored toga, ministrica je istaknula kako radna grupa koja je formirana ove godine, a koja analizira rad centara, pokazuje da mnogi centri nemaju riješena statusna pitanja i da se ne vodi adekvatna evidencija. Istaknula je zabrinutost zbog neprihvatljivih praksi u centrima, poput nepravilanog formiranja grupa i angažiranja radnika, kao i neprihvatljivih nabavki i korištenja resursa.

Ministrica je poručila da će se raditi na rješavanju statusnih pitanja i optimizaciji rada centara, s ciljem poboljšanja uslova i efikasnijeg korištenja budžetskih sredstava. Ova reforma je usmjerena na osiguranje pravovremene podrške svakom učeniku i poboljšanje obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju.

Na kraju, Hota-Muminović je naglasila da se njeni napori ne temelje na političkom populizmu, već na istinskoj želji za poboljšanjem uslova za djecu s poteškoćama u razvoju. Izrazila je uvjerenje da će reforme koje planira donijeti dugoročne koristi za djecu, roditelje i zaposlene.

U Kantonu Sarajevo trenutno funkcioniše pet javnih odgojno-obrazovnih centara za djecu s poteškoćama u razvoju, a ministrica Hota-Muminović najavljuje da će se nastaviti s radom na njihovom unapređenju i optimizaciji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija