Šta čeka bh. političare nakon povratka s godišnjeg odmora

Šta čeka bh. političare nakon povratka s godišnjeg odmora


S povratkom s godišnjih odmora, bosanskohercegovačke političare očekuje niz izazova i obaveza koje će testirati njihovu spremnost i efikasnost u rješavanju ključnih pitanja. Među najvažnijim zadacima je dostavljanje Plana reformi Evropskoj komisiji do kraja avgusta, što je ključno za osiguranje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Jedan od dugo očekivanih reformskih koraka, na koji se čeka godinama, jest uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve 112.

Transparency International BiH upozorava da su pomaci u reformama minimalni, a mnogi zakoni i dalje ne donose željene promjene. Vlasti su suočene s pritiskom da ne samo usvoje nove zakone već i revidiraju postojeće kako bi ih učinili funkcionalnim i efikasnim.

Uredba evropskih institucija o uspostavljanju instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan, koja je stupila na snagu 24. maja, pokrenula je tromjesečni rok za dostavljanje liste mjera koje BiH treba ispuniti.

Ipak, rokovi su već probijeni, a odgovornost sada leži na političarima da ubrzaju proces i osiguraju da BiH ne izgubi priliku za dobijanje finansijske podrške iz EU fondova.

Sve ovo ukazuje na to da se političari po povratku s godišnjeg odmora neće suočiti samo s reformama, već i s pritiskom međunarodne zajednice i domaće javnosti da pokažu rezultate u rješavanju dugogodišnjih problema.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija