Građani nezadovoljni efektom kampanje sniženih cijena

Građani nezadovoljni efektom kampanje sniženih cijena


Ministarstvo trgovine Republike Srpske ponovo je pokrenulo kampanju sniženja cijena pod nazivom “Društveno odgovorni”, u kojoj je učestvovalo 16 tržnih centara iz ovog entiteta. Kampanja, koja je započela 1. augusta, obuhvatila je sniženje cijena određenih prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština koje koriste domaćinstva.

Dok se iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a hvale ovim potezom, potrošači su izrazili nezadovoljstvo efektom kampanje. Mnogi smatraju da akcija nalikuje bilo kojoj drugoj promociji u trgovinama i da cijene, posebno hrane, i dalje ostaju visoke.

Udruženja za zaštitu potrošača primila su brojne žalbe građana koji tvrde da su trgovci, paralelno s ovom kampanjom, podigli cijene proizvoda koji nisu na spisku “društveno odgovornog poslovanja”. Potrošači smatraju da je kampanja, s obzirom na vremenski ograničen rok trajanja, samo maska za poskupljenja.

Akcija je dobrovoljna za trgovce, a proizvodi koji su uključeni u kampanju obilježeni su posebnim stikerom. Trgovci sami biraju koje artikle će ponuditi u okviru ove kampanje, dok se rok trajanja sniženja razlikuje od trgovine do trgovine, u rasponu od jednog do tri mjeseca.

Jovan Vasilić iz Udruženja za zaštitu potrošača Zvono iz Bijeljine ističe da kampanja Ministarstva trgovine ne daje očekivane rezultate te da je potrebno usvojiti sistemske, dugoročne mjere, uključujući izmjene zakona o maržama i PDV-u.

„U svakom tržnom centru imaju desetak vrsta jestivog ulja, a samo cijenu jednog spuste za nekoliko feninga. Pored tog ulja nalazi se drugo, uz poruku da se kupovinom tog proizvoda može učestvovati u nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada automobil. Potrošači su zbunjeni,” kaže Vasilić.

Murisa Marić iz Udruženja potrošača Don Prijedor dodaje da je namjera Ministarstva trgovine možda bila dobra, ali da efekti nisu zadovoljavajući.

“Ovo je besplatna reklama za tržne centre, koji se predstavljaju kao društveno odgovorni zbog nižih cijena. Međutim, kada uđete u radnju, vidite da su od hiljada artikala stikere stavili na samo nekoliko desetina proizvoda,” objašnjava Marić.

Iz Ministarstva trgovine RS-a tvrde da je u ovoj kampanji ukupno sniženo oko 300 prehrambenih i hemijskih proizvoda. Podsjećaju da je krajem prošle godine organizovana slična kampanja koja je trajala do januara ove godine, te da su od maja do kraja juna na snazi bile uredbe o ograničenju marži na određene namirnice. Ipak, prema podacima Zavoda za statistiku RS, cijene hrane u maju i junu ove godine bile su više u odnosu na isti period prošle godine.

Potrošači i dalje smatraju da su sistemske mjere, poput ograničenja marži koje se strogo kontrolišu, jedini način da se suzbije rast cijena i pomogne građanima u ovoj eri inflacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija