Institut za javno zdravstvo RS apeluje na roditelje da hitno vakcinišu djecu protiv morbila

Institut za javno zdravstvo RS apeluje na roditelje da hitno vakcinišu djecu protiv morbila


Institut za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta RS, uoči početka školske godine, ponovo je apelovao na roditelje da bez odlaganja vakcinišu svoju djecu protiv morbila.

„Djeca koja kreću u školu i ona starija moraju biti vakcinisana s dvije doze vakcine protiv morbila,“ naglašavaju iz Instituta.

Prema najnovijim podacima, u RS je do sada zabilježeno 304 slučaja obolijevanja od morbila, a epidemija je prijavljena u Bijeljini, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i Modriči. Najveći broj oboljele djece, ukupno 142, pripada uzrastu od jedne do četiri godine.

„Vakcinacija je najefikasnija zaštita protiv morbila. Vakcina je sigurna i vrlo djelotvorna, ali je ključno primiti je na vrijeme. Za potpunu zaštitu potrebne su dvije doze vakcine – prva s navršenih godinu dana, a druga s navršenih šest godina,“ dodaju iz Instituta.

S obzirom na brzo širenje virusa, gdje zaražena osoba može zaraziti do 20 nezaštićenih osoba, Institut ističe važnost visokog obuhvata imunizacijom kako bi se spriječile epidemije.

„Specifična terapija za morbile ne postoji, što još jednom podcrtava neophodnost redovne vakcinacije djece,“ poručuju iz Instituta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija