Hutovo blato u borbi sa dugogodišnjim problemom slojeva mulja i otpada

Hutovo blato u borbi sa dugogodišnjim problemom slojeva mulja i otpada


Javno poduzeće “Park prirode Hutovo Blato” u saradnji s Udruženjem Dinarica Mostar započelo je važan ekološki projekt s ciljem obnove migracijskih ruta riba unutar parka.

U sklopu projekta, uklonjena je prva od devet planiranih barijera koje su dugo vremena ometale prirodne migracijske tokove endemskih ribljih vrsta, naročito neretvanske podustve (Chondrostoma knerii).

Ove barijere, koje su prvotno izgrađene za ribolov, sada su prekrivene vegetacijom i akumulirale slojeve mulja i otpada, stvarajući značajne prepreke za migraciju riba.

Uklanjanje barijera predstavlja prvi takav projekt u Bosni i Hercegovini i ima ključnu ulogu u poboljšanju bioraznolikosti i očuvanju prirodnih resursa parka.

“Uklanjanje ovih barijera je dugoočekivana prekretnica u našim naporima za očuvanje i unapređenje ekološkog integriteta Hutova Blata,” izjavio je Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo Blato.

“Ove barijere su izgrađene prije više od stoljeća i značajno su poremetile prirodne migracijske obrasce naših endemskih riba. Obnovom prirodnih tokova želimo osigurati mrijest i opće zdravlje ribljih populacija.”

Projekt je podržan od strane Europskog programa za otvorene rijeke (European Open Rivers Programme), koji se fokusira na stvaranje zdravih, raznolikih i povezanih ekosustava diljem Europe.

Radovi će se provoditi tokom ljetnih mjeseci kada su uslovi najpovoljniji.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija