Foto: Arhiva
Krijumčari migrantima naplaćuju 6000 eura za ulazak u BiH

Krijumčari migrantima naplaćuju 6000 eura za ulazak u BiH


Tragedija na rijeci Drini, koja je odnijela živote najmanje 11 migranata, uključujući i bebu, duboko je potresla javnost i ponovno skrenula pažnju na smrtonosne rizike krijumčarenja ljudi.

Preživjeli migranti su izjavili da nema više nestalih, nakon čega je policija obustavila potragu.

Prema dostupnim informacijama, krijumčar koji je upravljao čamcem preživio je prevrtanje, ali je odmah nakon nesreće pobjegao. Izvori navode da je prethodno već prevezao jednu grupu od 15 migranata preko Drine, prije nego što se čamac prevrnuo tokom druge vožnje.

Ova nesreća je samo jedan od mnogih primjera opasnog puta migranata kroz BiH prema zapadnoj Evropi. Podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je od 2018. godine kroz BiH prošlo više od 140.000 ilegalnih migranata, među kojima su najzastupljeniji državljani Afganistana, Pakistana, Iraka, Sirije i Bangladeša.

Migranti, koji obično ostaju u BiH do mjesec dana, koriste društvene mreže poput WhatsAppa, Facebooka i Vibera za organizaciju svojih putovanja prema zapadu. Njemačka i Francuska su najčešće ciljane destinacije, dok migranti iz Nepala i Pakistana preferiraju Italiju.

Istraživanja pokazuju da krijumčari i trgovci ljudima sve više iskorištavaju ranjivost migranata, naplaćujući im visoke sume za prelazak granica. Prema izjavama, cijena krijumčarenja u BiH može doseći 6000 eura, dok prelazak u Srbiju košta oko 4000 eura.

Nedavno su u Bugarskoj uhapšene četiri osobe koje Europol označava kao vođe kriminalnih grupa, osumnjičenih za krijumčarenje migranata u Europu. Organizirane kriminalne skupine i dalje eksploatiraju migrante, koristeći njihove slabosti i stvarajući opasne situacije poput one na Drini.

Foto: Arhiva



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija