Konačno: Teške mašine napuštaju izvor rijeke Une

Konačno: Teške mašine napuštaju izvor rijeke Une


Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj je trajala danima, a brojni građani i aktivisti su ustali, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.

U tome su uspjeli. Sada je objavljen video kako teške mašine napuštaju izvor rijeke Une.

Državni inspektorat Hrvatske zabranio je investitoru “Pipra” izvođenje radova na izgradnji mini hidroelektrane u blizini izvorišta rijeke Une, saopćeno je 19. avgusta iz ove institucije.

“Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW”, naveli su tada u saopćenju.

Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Reagirale su i institucije Bosne i Hercegovine koje su tražile obustavu izgradnje.

Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj i BiH, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija