Ana Bekuta ne promoviše proizvod za mršavljenje

Ana Bekuta ne promoviše proizvod za mršavljenje


Na Facebook stranici Ana Bekuta je 21. avgusta 2024. godine objavljen videosnimak na kojem ova pjevačica navodno govori o italijanskom biljnom preparatu i neimenovanom lijeku za mršavljenje nevjerovatne efikasnosti.

Na snimku pjevačica navodno govori o novom italijanskom biljnom receptu za gubitak težine, na osnovu kojeg je napravljen i lijek za mršavljenje čiji naziv pak ne spominje.

U aprilu dvije tisuće dvadeset četvrte godine istraživači su otkrili čudnu novu biljku koja u kombinaciji sa čašom vode pre spavanja aktivira i umnožava telesne enzime za sagorevanje masti i ubrzava naš metabolizam omogućavajući nam da sagorevamo masti 323% brže dok spavamo. Nalazi su do temelja potresli industriju mršavljenja. Svi koji su probali ovaj italijanski biljni recept izgubili su više od 14 kilo za manje od nedelju dana.

Na osnovu ovog recepta, naučnici su uspeli da razviju lek koji je dodatno pojednostavio i ubrzao mršavljenje. Pozivam vas da pogledate privatnu prezentaciju i saznate kako je 270-e sedam hiljada žena i muškaraca smršalo ovom metodom. Klik na dugme “Learn more” ili “Saznaj više” u objavi vodi na web stranicu koja po sadržaju liči na stranicu wellness kluba “Phisique”. Stranica je na španskom jeziku i na njoj se ne mogu naći podaci o italijanskom biljnom receptu niti “lijeku za mršavljenje” o kojem je “govorila” Bekuta.

Šta su činjenice?

Iz podataka o Facebook stranici Ana Bekuta može se vidjeti da je ona pokrenuta istog dana kada je podijeljen i analizirani videosnimak, dakle 21. avgusta 2024. godine. Stranica je u vrijeme pisanja ove analize imala svega 15 pratitelja/ki.

U opisu stranice je navedeno da se radi o “oficijelnoj stranici Ane Bekute”, što nije tačno. Zvanična Facebook stranica ove pjevačice je verifikovana.

Stranica je u vrijeme pisanja ove analize imala osam objava u kojima je podijeljen link na tekstove portala iz regije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) sa informacijama o tome kako je pjevačica izgubila kilograme u proteklom periodu. Sve ove objave podijeljene su istog dana, 21. avgusta.
AI snimak

Pomenuti videosnimak sa Anom Bekutom ne može se pronaći kao zasebna objava na Facebook stranici, no prema podacima iz biblioteke oglasa kompanije Meta, može se vidjeti da je ovaj videosnimak bio promovisan na Facebooku i Instagramu.

Videosnimak nije autentičan. Napravljen je uz pomoć vještačke inteligencije (eng. artificial intelligence, AI) što se može zaključiti po neprirodnim pokretima usana, grimasama lica koje nisu u skladu sa izgovorenim tekstom ali i akcentovanju pojedinih riječi koje nije u skladu sa uobičajenim načinom govora u Srbiji. Osim toga, jezičke nedosljednosti koje se mogu iščitati iz transkripta teksta koji Ana Bekuta navodno izgovara također pokazuju da se ovdje ne radi o autentičnom govoru pjevačice.

Za ovaj “deepfake” iskorišten je videosnimak stvarnog gostovanja Ane Bekute u emisiji Uranak televizije K1 od 9.12.2020. godine. Voditeljka Jovana Joksimović i pjevačica su razgovarale o održavanju tjelesne težine i zdravom načinu života, međutim pjevačica nije govorila o italijanskom biljnom pripravku, lijekovima za mršavljenje i bilo štčemu što se može čuti u AI generisanom videosnimku.

Kada je riječ o web stranici na koju vodi dugme “Saznaj više”, i na kojoj je navodno “privatna prezentacija”, njena domena glasi apotekarskisavet.store. Klik na bilo koju od opcija na ovoj stranici preusmjerava na domenu phisiqueclub.com, na kojoj se nalazi stranica wellness kluba Phisique koji zaista postoji i nalazi se na više lokacija u Ekvadoru.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija