Manifestacija sile: Nervozna vlast u Srbiji zabranjuje ulazak regionalnim ličnostima

Manifestacija sile: Nervozna vlast u Srbiji zabranjuje ulazak regionalnim ličnostima


Vlast u Srbiji sve je nervoznija, a to pokazuje i sve češće zabranjivanje ulaska u zemlju i maltretiranje pojedinaca na granici, tvrdi politički analitičar Boško Jakšić.

U razgovoru za Klix.ba, Jakšić ističe da su na meti režima regionalne javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, poput Severine, koje se suočavaju s neprimjerenim tretmanom prilikom ulaska u Srbiju.

“Ovo je manifestacija sile koja može dugoročno narušiti imidž Srbije u svijetu. Umjesto kriminalaca, na spiskovima za verbalni delikt nalaze se pjesnici i pjevači, što je očigledna demonstracija moći režima,” smatra Jakšić.

On dodaje da ova represija koincidira s krizom oko litijuma, koja je postala ozbiljno socijalno pitanje.

Vlast, suočena s narastajućim nezadovoljstvom, pokušava odvratiti pažnju javnosti hapšenjem ekoloških aktivista i maltretiranjem na granici. Jakšić naglašava da je nervoza režima veća nego ikada.

Iako vlasti povlače spiskove za verbalni delikt pod pritiskom javnosti i nevladinih organizacija, Jakšić smatra da je vlast dužna objasniti ko je i kada naredio njihovu izradu te kome je sve bila “rada o glavi”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija