Berilu oduzeta imovina na Bjelašnici: Zaplijenjeni apartmani vrijedni nekoliko miliona KM

Berilu oduzeta imovina na Bjelašnici: Zaplijenjeni apartmani vrijedni nekoliko miliona KM


Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, uz podršku Sudske policije Federacije BiH i policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo – Policijske uprave Trnovo, jučer su preuzeli luksuzne nekretnine na Bjelašnici, općina Trnovo.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku 23. augusta 2024. godine o privremenom oduzimanju ovih nekretnina od osumnjičenih lica, s ciljem osiguranja imovinske koristi za koju se sumnja da je stečena kroz krivična djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “pranje novca” i “udruživanje radi činjenja krivičnih djela”.

Vrijednost imovine procijenjena je na oko 3 miliona KM, a na upravljanje je povjerena Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

“Radi se o pet apartmana, i to: apartman broj 14 – novčane vrijednosti u iznosu 160.931,00 KM, apartman broj 17 – novčane vrijednosti u iznosu od 283.753,00 KM, apartman broj 25 – novčane vrijednosti u iznosu od 212.000,00 KM, te apartmane broj 32 i 33 – novčane vrijednosti u iznosu od 414.000,00 KM, kao i jednog parking mjesta i ostave u vrijednosti od 57.054,00 KM,” navedeno je u saopćenju direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emira Bašića.

Kako je riječ o privremenoj mjeri osiguranja, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom poduzet će sve potrebne korake kako bi očuvala vrijednost preuzete imovine dok sud ne donese konačnu odluku.

“Ovo je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intenzivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima,” istakao je direktor Bašić.

FOTO: Agencija za upravljanje oduzetom imovinom



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija