Strani radnici, nakon što dobiju vizu i dođu u BiH, brzo napuštaju poslodavce i nestaju

Strani radnici, nakon što dobiju vizu i dođu u BiH, brzo napuštaju poslodavce i nestaju


Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH upozorava na sve češće zloupotrebe radnih dozvola i viza tipa D za strane radnike.

Zbog nedostatka domaće radne snage, poslovni subjekti u BiH sve češće traže radnike iz zemalja poput Bangladeša, Nepala, Pakistana, Indije i Šri Lanke. Međutim, u velikom broju slučajeva, poslodavci koriste nepouzdane posrednike koji često zanemaruju stvarne potrebe poslodavaca i pružaju radnu snagu iz visoko rizičnih zemalja.

Služba navodi da radnu snagu iz tih zemalja poslodavci u manjem broju slučajeva osiguravaju direktnim putem, odlazeći u zemlje porijekla i uspostavljajući kontakt s bh. ambasadama i kredibilnim firmama, Ovaj direktan pristup omogućava sigurniji odabir potrebne radne snage i lakše pribavljanje radnih dozvola i viza tipa D.

Međutim, zabrinjavajuće je što poslodavci često angažiraju radnike putem nepouzdanih posrednika koji samo traže vlastitu korist.

Takvi posrednici često pružaju migrante iz rizičnih zemalja, što može dovesti do situacija gdje strani radnici, nakon što dobiju vizu i dođu u BiH, brzo napuštaju poslodavce i nestaju. Služba je u prethodnom periodu ukinula vize tipa D za 39 državljana Pakistana i u postupku je ukidanje viza za 14 državljana Bangladeša.

Poslodavci su zakonski obvezni snositi sve troškove koji mogu nastati za pozvane radnike tokom boravka u BiH, uključujući troškove smještaja i eventualnog udaljenja iz zemlje. Ovi troškovi mogu biti izuzetno visoki, što dodatno naglašava potrebu za temeljitijom kontrolom i pravilnim odabirom posrednika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija