Foto: Kupres
Udruženja iz Kupresa: Zabrinuti zbog planova za proizvodnju magnezija

Udruženja iz Kupresa: Zabrinuti zbog planova za proizvodnju magnezija


Kupreška zajednica podigla je glas protiv planirane proizvodnje magnezija, izražavajući bojazan zbog mogućih negativnih utjecaja na lokalni ekosistem i kvalitetu života.

Planinarsko ekološka udruga “Stožer” i Udruga za poduzetništvo i agroturizam “Attivo Kupres” uputile su primjedbe Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, tražeći pažljivije razmatranje projekta koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za ovu zajednicu.

Obe udruge izrazile su zabrinutost zbog nejasnoća u studiji o utjecaju na okoliš i nedostatka informacija potrebnih za formiranje jasnog stava o projektu. Istaknute su potencijalne opasnosti koje proizvodnja magnezija može predstavljati za prirodne ljepote i resurse Kupresa, uključujući zagađenje planinarskih staza i opće degradacije životnog prostora.

Njemačka kompanija BH Magnezij & Minerali, u suradnji s lokalnom tvrtkom Dolomit d.o.o, najavila je izgradnju velikog industrijskog kompleksa u naselju Osmanlije.

Planirano je da kompleks zauzme površinu od preko 20.000 m2 i obuhvati zemljište veličine 7,3 hektara, što predstavlja jednu od najvećih investicija u regiji.

Predsjednica Udruge “Attivo Kupres”, Tanja Ćurković, upozorila je na štetnost ove vrste industrije, koja je većinom ugašena u drugim dijelovima Europe zbog svoje opasnosti. Apelirala je na sve građane da se uključe u dostavljanje primjedbi na studiju, s krajnjim rokom do 8. rujna, kako bi se potencijalno zaustavile daljnje aktivnosti na ovom projektu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija