Advokati u BiH odlažu štrajk do sredine novembra čekajući promjene u tarifama

Advokati u BiH odlažu štrajk do sredine novembra čekajući promjene u tarifama


Advokatske komore u Bosni i Hercegovini su odlučile privremeno odložiti svoj štrajk do 15. novembra, kako bi se omogućilo vrijeme za pregovore o izmjenama tarifnih stavki koje nisu mijenjane od 2005. godine.

Na sastanku održanom 19. augusta, prisustvovali su predstavnici obiju entitetskih komora, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Ministarstva pravde BiH, te Državnog suda i tužilaštva, dogovoreno je da se štrajk odloži u nadi da će se do tada uspjeti ispuniti zahtjevi advokata.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su advokati izrazili nezadovoljstvo s trenutnom Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, tvrdeći da visina boda nije usklađena s rastom životnog standarda. Predložene izmjene uključuju povećanje bodova od tri na pet maraka, što bi značajno utjecalo na honorare advokata.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, naglasio je važnost iznalaženja rješenja koje bi zadovoljilo advokate i osiguralo kontinuitet pravosudnog rada, posebno u hitnim slučajevima.

Istaknuto je da će, ako se zahtjevi ne ispune do zadatog roka, štrajk biti nastavljen, a obuhvatit će i hitne predmete gdje su optuženi već u pritvoru te glavne pretrese.

Očekivanja su da će ove promjene doprinijeti boljoj efikasnosti sudskih postupaka i unaprijediti položaj advokata u pravosudnom sustavu BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija