Milionska izdvajanja za oglašavanje elektroprivreda: Monopol i zloupotrebe javnih sredstava

Milionska izdvajanja za oglašavanje elektroprivreda: Monopol i zloupotrebe javnih sredstava


Elektroprivrede u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svojim podređenim jedinicama koje uživaju monopol na elektroenergetskom tržištu, potrošile su više od pet miliona konvertibilnih maraka na oglašavanje i srodne medijske aktivnosti u tekućoj godini, piše Žurnal.

Ova praksa, koja traje već godinama, uključuje sumnjive javne nabavke i nepravilno korištenje javnih sredstava, pri čemu su posebno izdvojene aktivnosti Elektroprivrede Republike Srpske i njenih podružnica.

Oglašavanje, medijska pokrivenost, promocija, zakup reklamnog prostora i mnoge druge aktivnosti su predmet javnih tendera koje raspisuju elektroprivrede. Bosna i Hercegovina, iako formalno otvorena za tržišno natjecanje u ovoj oblasti, zapravo je jasno podijeljena na zone unutar kojih dominiraju ove elektroprivrede. Postavlja se pitanje svrhovitosti oglašavanja kada nema stvarne tržišne konkurencije.

Slobodan Golubović, urednik na portalu PratimoTendere, ističe kako su nabavke oglašavanja nesvrhovite te predstavljaju zloupotrebu javnih sredstava za privatne i političke ciljeve. Analiza tendera za 2024. godinu pokazuje da su elektroprivrede i njihove podružnice potrošile najmanje 5,3 miliona maraka na medijske usluge.

Elektroprivreda Republike Srpske i dalje prednjači u ovom trendu. Luka Petrović, v.d. direktora, proveo je dva tendera, jedan za oglašavanje na raznim manifestacijama, a drugi za medijsko oglašavanje, pri čemu su oba tendera dodijeljena istoj agenciji, XPLODE MEDIA iz Trebinja. Zanimljivo je da ova agencija, osnovana 2021. godine, ima samo jednog zaposlenog i povezana je s političkim krugovima, što dodatno baca sumnju na transparentnost ovih postupaka.

U entitetu Republika Srpska često se sklapaju ugovori sa novim agencijama koje koriste opremu većih, vlastima bliskih firmi, što može biti tumačeno i kao oblik izbjegavanja sankcija. Sve to ukazuje na sistemske probleme u javnim nabavkama koje ne samo da izvlače javna sredstva već i promoviraju političke figure.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH i Slobodan Golubović slažu se da su tenderi za medijske usluge često izvor zloupotreba, a funkcije koje rukovodioci obnašaju koriste se za osobnu političku promociju, što dodatno komplikuje situaciju u javnim nabavkama.

Iako su neki entiteti, kao što je Elektroprivreda HZHB, manje aktivni u oglašavanju, način na koji se vrše nabavke i dalje predstavlja kršenje zakona, posebno kada su u pitanju sportski klubovi i udruge bliske vladajućim strukturama.

Također, Elektroprivreda BiH, izuzimajući se od zakonskih propisa, nastavlja sa praksom zaključivanja ugovora bez jasnih objašnjenja, čime se otvara prostor za dodatne zloupotrebe. Bez obzira na sve prijave i upozorenja, sankcije za ove postupke još uvijek izostaju, a javna sredstva se nepotrebno troše na promociju pojedinaca i političkih agenda.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija