Foto: Ilustracija
Suša izazvala proglašenje prirodne nesreće u Posavskom kantonu

Suša izazvala proglašenje prirodne nesreće u Posavskom kantonu


U Posavskom kantonu, Vlada je na nedavno održanoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće zbog suše, koja je uzrokovala značajne probleme u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako je navedeno u službenom priopćenju, nedostatak padalina prouzročio je smanjenje prinosa i kvalitete poljoprivrednih proizvoda, što uključuje ratarske, voćarske i povrtlarske kulture te pčelarstvo.

Na istoj sjednici donesene su i odluke vezane za financijsku podršku lokalnom obrazovanju. Usvojeno je da se iz Proračuna Posavskog kantona za 2024. godinu izdvoje sredstva za sufinanciranje nabavke udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola.

Konkretno, učenici od 1. do 6. razreda osnovne škole dobit će po 100 KM, učenici od 7. do 9. razreda 250 KM, a prvačići srednjih škola 150 KM za kupovinu udžbenika.

Pored toga, Vlada je odobrila i dodatnih 250.000 KM za istu namjenu, čime se potvrđuje njihova namjera da unaprijede obrazovni sustav u kantonu.

Na sjednici je također razmatrano i Izvješće o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2024. godine. Unatoč izazovima, ostvareni su prihodi u iznosu od 29.450.845 KM, što čini 43,72% od ukupno planiranog za tu godinu, dok su rashodi iznosili 27.337.851 KM ili 40,58% plana. To ostavlja razliku od 2.112.994 KM kao financijski višak za to razdoblje.

S obzirom na sve veće financijske izazove, Vlada nastoji održati stabilnost i osigurati potrebnu podršku za građane i ekonomiju Kantona suočenu s prirodnim nepogodama i ekonomskim fluktuacijama



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija