Građani BiH će prijavu za ulazak u EU plaćati isključivo online: Trajat će 3 godine

Građani BiH će prijavu za ulazak u EU plaćati isključivo online: Trajat će 3 godine


Za građane BiH koji planiraju putovanje u zemlje Europske unije, značajne promjene dolaze već u prvoj polovini iduće godine. Zbog tehnoloških unapređenja usmjerenih na smanjenje birokracije i ubrzanje graničnih kontrola, tradicionalan način putovanja uskoro će postati prošlost.

Veće promjene najavljuju se već od novembra kada će biti ukinuto pečatiranje pasoša. Najvažnija promjena očekuje se u prvoj polovini 2025. godine, kada će putnici morati ispuniti poseban obrazac online. Obrazac će imati rok važenja od tri godine, no bit će ključno upoznati se sa svim detaljima prije nego sustav postane operativan.

Prema Ferdinandu Koenigu, glasnogovorniku Izaslanstva Europske unije u BiH, Europski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) trebao bi postati operativan u prvoj polovini 2025. godine. Ovaj sistem omogućit će bržepostupke granične kontrole, smanjenje birokracije, kašnjenja i bolju sigurnost, dok će i dalje omogućiti bezvizni režim za putnike iz BiH, piše Večernji list BIH.

Putnici iz zemalja koje ne trebaju vizu za ulazak u schengensku zonu, uključujući BiH, morat će podnijeti zahtjev za ETIAS putem online platforme i platiti naknadu od 7 €. Prijava i plaćanje bit će dostupni isključivo online, dok će osobe mlađe od 18 i starije od 70 godina biti oslobođene ove naknade. Nakon dobivanja ETIAS odobrenja, ono će biti važeće tri godine ili do isteka putne isprave.

Pored ETIAS-a, od novembara 2024. godine, putnici će prilikom prvog prelaska granice morati dati biometrijske podatke kao što su otisci prstiju i fotografija lica. Ovo će eliminirati potrebu za pečatiranjem putovnica. Sistem ulaska/izlaska (EES) bit će aktivan i služiti za automatsku registraciju državljana zemalja izvan EU koji borave do 90 dana. Više informacija o EES-u dostupno je na službenoj stranici.

ETIAS će biti preduvjet za prelazak granice, dok EES registrira putnika pri ulasku, ne zahtijevajući prethodnu radnju. Oba sistema ne oslobađaju putnike od ispunjenja drugih uvjeta za ulazak u EU prema Zakoniku o schengenskim granicama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija