Od likvidacije Nizame Hećimović prošla je samo godina, a broj ubijenih žena ne prestaje rasti

Od likvidacije Nizame Hećimović prošla je samo godina, a broj ubijenih žena ne prestaje rasti


femicid se sve češće pojavljuje, a odgovarajuća rješenja za njegovu prevenciju i dalje izostaju. Incident koji se dogodio ovog puta u Bosanskoj Krupi nakon anonimnog poziva policiji, je vjerovatno spasio život dvadesetosmogodišnjoj ženi. Policija je zatekla uznemirujuće scene u stanu: žena je imala ubodnu ranu u predjelu vrata, dok je muškarac držao nož.

“Policijski službenici su se suočili s prijetnjom samoubistva kada je osumnjičeni pokušao skočiti kroz prozor. U pokušaju da ga smire, on je počeo samoranjavanje, nanošenjem više uboda sebi u abdomen, prije nego su ga policajci uspjeli savladati,” izjavio je Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Nakon što je primio ljekarsku pomoć, osumnjičeni je prebačen u pritvor uz nadzor Tužilaštva, dok je njegova supruga izvan životne opasnosti. Dramatičnom događaju prisustvovalo je i njihovo maloljetno dijete.

Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije, izrazio je ogorčenje zbog neadekvatnog provođenja mjera prevencije.

“Potrebno je da se pregledaju svi slučajevi prijavljenog nasilja u posljednje dvije godine. Treba kontaktirati sve žene koje su prijavile nasilje i provjeriti status tih slučajeva. Socijalni radnici i sigurne kuće trebaju biti uključeni kako bi se osigurala zaštita,” apeluje Miletić.

Državna parlamentarna komisija za ravnopravnost spolova nedavno je zatražila izvještaje policije o slučajevima nasilja i femicida, ali su članovi Komisije frustrirani što su samo neki odgovarali na upit.

Statistika je alarmantna. U Kantonu Sarajevo je u prvoj polovini godine prijavljeno oko 200 slučajeva nasilja u porodici, uz 400 izrečenih mjera zabrane. Zabrinjavajuće je što i starije žene počinju prijavljivati nasilje, dok neki građani snimaju nasilje umjesto da ga prijave.

Nivo brutalnosti je također zastrašujuć. Nakon ubistva Nizame Hećimović, u Tuzli je Mujaga Čičkušić ubio ženu i djecu, dok su Goran Ravlić i Mirza Duran također osumnjičeni za brutalna ubistva. Sistem zaštite nije uspio.

Mia Karamehić Abazović, članica Komisije za ravnopravnost spolova PSBiH, naglašava za N1 potrebu za promjenom kaznene politike. “Kazne za ubice žena su često preniske, a olakotne okolnosti koje se koriste su neprihvatljive.”

Iako postoje nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjem, rezultati su nedovoljni.

Miroslav Vujičić, predsjedavajući Komisije, ističe potrebu za sveobuhvatnim pristupom uključujući školstvo, obitelj i vjerske zajednice. “Zakonodavac može napraviti određene korake, ali nam je potreban sveobuhvatan pristup prevenciji nasilja.”

Kako doći do rješenja u društvu koje je duboko podijeljeno i nezadovoljno? Od ubistva Nizame Hećimović prošlo je samo godinu dana, a broj ubijenih žena ne prestaje rasti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija