Muke farmera u BiH: Teška druga polovina godine, od suše skapava i stoka

Muke farmera u BiH: Teška druga polovina godine, od suše skapava i stoka


Ljeto koje se odužilo sa ekstremnim sušnim periodima i nezapamćenim vrućinama donijelo je ozbiljne posljedice poljoprivrednicima i stočarima u BiH. Suha zemlja, smanjeni urod i visoki troškovi stavljaju ih u tešku poziciju, dok cijene koje im određuju političari ne odražavaju pravu vrijednost njihovog rada.

Esad Imširević, vlasnik veterinarske stanice u Sanskom Mostu i stočar, opisuje tešku situaciju: “Suša je napravila velike štete. Kukuruz je prerano sazrio i morao se ubrati, dok je ispaša upropaštena. Zemlja je suha i ispucala, trava je uveliko sasušena, a stoka ne može naći dovoljno hrane. Ova druga polovina godine biće izuzetno teška za farmere.”

Jusuf Arifagić, jedan od najvećih farmera u BiH, također se suočava s izazovima. Ove godine su se suočili s devastacijom kukuruza na oko 50 hektara, zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

“Kukuruz je narastao samo oko metar i odmah je sazrio, što će značiti smanjenje uroda ispod 50 posto. Očekujem katastrofalne rezultate i za druge žitarice. Godina će biti teška za sve nas poljoprivrednike,” navodi za Oslobođenje Arifagić.

Problemi se ne zaustavljaju samo na smanjenju uroda.

“S obzirom na ovu sezonu, cijene koncentrirane hrane, bala sijena i repromaterijala će sigurno porasti, dok će otkupna cijena mlijeka ostati ista,” dodaje Arifagić. Zbog visoke ovisnosti o vremenskim uvjetima i niske otkupne cijene, poljoprivrednici su prisiljeni raditi s malim profitom.

Arifagić se prisjeća i prethodnih godina: “I nakon pandemije imali smo godinu ekstremne suše, zatim poplave. Ponekad smo imali sreće zbog pogodnih klimatskih uvjeta, ali prirodne nepogode su nešto na što ne možemo utjecati.”

Poljoprivrednici u BiH često se suočavaju s izazovima koje ne mogu kontrolirati, a cijene koje im nameću političari često ne odražavaju stvarne troškove proizvodnje. “U svakom slučaju, moramo se nadati boljoj budućnosti i pravdi za nas koji radimo sa živom materijom,” zaključuje Arifagić.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija