Objašnjenje generala: Koja je razlika između Rafalea koje su kupile Hrvatska i Srbija

Objašnjenje generala: Koja je razlika između Rafalea koje su kupile Hrvatska i Srbija


Krajem 2021. godine, Hrvatska je za 1.13 milijardi eura kupila dvanaest polovnih borbenih aviona Rafale. Prvi kontingent od šest aviona stigao je krajem aprila ove godine, dok se preostali očekuju početkom 2025. godine. U međuvremenu, Srbija je potpisala ugovor o kupovini dvanaest novih Rafalea vrijednih 2.7 milijardi eura, uključujući puni logistički paket i rezervne dijelove.

Brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane Hrvatske, detaljno je objasnio razlike između Rafalea kupljenih od strane Hrvatske i onih koje nabavlja Srbija. On je naglasio za Večernji list da Hrvatska, kao članica NATO-a, ima pristup specijaliziranim suistemima i opremi koji nisu dostupni Srbiji zbog njenog statusa izvan NATO-a.

Tretinjak je istaknuo: „Da bi se Rafale ili neki drugi zapadni zrakoplov mogao borbeno opremiti, nužno je dobiti niz odobrenja. Proces za članice NATO-a i za ne-članice se značajno razlikuje.“ Dodao je da Hrvatska koristi posebne navigacijske, komunikacijske opreme, podatkovne taktičke linkove i naoružanje koji su ekskluzivni za članice NATO-a ili za one s posebnim odobrenjima, poput američke vlade.

Za ilustraciju, Tretinjak je uporedio situaciju s iPhoneom: „Kao članica NATO-a, imam pristup svim aplikacijama na svom iPhoneu. S druge strane, Srbija, iako naručuje sličan iPhone, neće imati pristup svim tim aplikacijama zbog svog statusa.“

Kada je riječ o isporuci srpskih Rafalea, Tretinjak predviđa da će avioni, koji su još uvijek u fazi proizvodnje, biti u punoj borbenoj spremnosti između 2028. i 2030. godine. Hrvatska, s druge strane, očekuje dolazak dodatna dva Rafalea krajem godine i još četiri početkom 2025. godine, čime će svi planirani avioni biti isporučeni do 2025. godine.

Prema riječima Tretinjaka, „svi avioni su već u svakodnevnoj uporabi i obuci, a njih 12 će biti isporučeni tokom 2025. godine. Sve je dogovoreno i pripremljeno, a avioni će biti smješteni u skladu sa planom.“

Ugovor koji su potpisali srpski ministar obrane Bratislav Gašić i direktor Dassault Aviationa Eric Trappier uključuje kompletnu logistiku, rezervne motore i dijelove za višenamjenske avione, čime se Srbija osigurava dugoročna operativna sposobnost svojih novih borbenih aviona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija