Foto: RTRS
Sve teže naći dobrog zanatliju: Poslodavcima nedostaje čak 20 hiljada

Sve teže naći dobrog zanatliju: Poslodavcima nedostaje čak 20 hiljada


Poslodavcima u našoj zemlji nedostaje oko 40.000 radnika, uključujući oko 20.000 zanatlija. Problem postaje sve izraženiji zbog otežanog zapošljavanja i edukacije radnika u zanatskim djelatnostima, što dovodi do potrebe za stvaranjem boljih radnih uslova kako bi se spriječio odlazak radne snage u inostranstvo.

Upisna kvota u srednje škole pokazuje smanjenje broja učenika zainteresiranih za zanatske profesije.

Ipak, neki zanati se i dalje održavaju. Primjer, automehaničar Bogdan, koji je već dvije godine u istom servisu, kaže da voli svoj posao i da su uslovi rada dobri. Njegov kolega Nikola ističe za InfoBijeljina portzal da se od ovog posla može lijepo živjeti.

Željko Јović, suvlasnik automehaničarske radnje, ističe da su mladi nezainteresirani za zanatske poslove, preferirajući poslove vezane za tehnologiju.

Slična situacija je i u sektoru bicikala. Nikola Soković, vlasnik prodavnice bicikala, naglašava važnost edukacije mladih za održavanje i popravku bicikala.

Srednje škole nude mnoge zanatske smjerove, ali je zainteresovanost mladih niska. Najveća potreba postoji za vozačima, bageristima, tesarima i molerima, s minimalnim dnevnim primanjima od oko 100 maraka i mogućnošću da plate za keramičare dosegnu i 600 maraka.

Јovica Bratić, direktor Zanatsko preduzetničke komore Republike Srpske, naglašava da će povećanje plata biti dodatni motiv za mlade da se opredele za zanatstvo.

Ove godine je omogućeno 7.000 dozvola za radnike iz inostranstva, ali poslodavci izražavaju potrebu za 40.000 radnika. Svi sagovornici se slažu da radna snaga iz inostranstva nije dugoročno rješenje zbog jezičkih barijera i razlika u znanjima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija