Na jednog penzionera 1,22 radnika: Nedostaje 281 miliona KM doprinosa

Na jednog penzionera 1,22 radnika: Nedostaje 281 miliona KM doprinosa


Nepovoljni omjer broja radnika i penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine postavlja izazove za ekonomski i socijalni sistem ovog entiteta.

S omjerom od 1,22 zaposlene osobe na jednog penzionera, jasno je da su potrebne značajne reforme kako bi se otvorila nova radna mjesta i povećala primanja.

Premda su penzije redovito isplaćivane zahvaljujući direktnoj povezanosti s federalnim budžetom , problemi u sistem penzijskog osiguranja ostaju prisutni.

U prvih sedam mjeseci 2024. godine, iz budžeta Federacije BiH isplaćeno je 2,037 milijardi KM za penzije, dok su prihodi od doprinosa za penzije osiguranje iznosili 1,756 milijardi KM, ostavljajući proračun da pokriva razliku od 281 miliona KM.

Ovakav manjak je rezultat nepovoljnog omjera radnika i penzuonera, a očekuje se da će se jaz između isplaćenih penzija i uplaćenih doprinosa nastaviti povećavati do kraja godine.

Vlada Federacije BiH već poduzima korake kako bi poboljšala ekonomiju i smanjila nejednakosti. Planirana fiskalna reforma, koja bi trebala biti predstavljena Parlamentu Federacije do kraja ljeta, ima za cilj rasteretiti privredu, povećati standard radnika i osigurati fiskalnu stabilnost. Reformom bi se smanjila porezna opterećenja na rad, što bi moglo potaknuti investicije i dovesti do povećanja plaća.

Iako su visoka izdvajanja za penzijsko i zdravstveno osiguranje do sada predstavljala kočnicu za snažniji investicijski ciklus, fiskalna reforma bi mogla promijeniti ovu dinamiku, istovremeno osiguravajući stabilnost enzijskog sistema.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija