Zatvara se fabrika obuće: 150 radnika dobilo otkaz

Zatvara se fabrika obuće: 150 radnika dobilo otkaz


Radnici fabrike obuće “Viale” iz Prnjavora okupili su se ispred pogona fabrike nakon što im je saopšteno da se fabrika zatvara. Bez radnih knjižica i s neisplaćenim platama, radnici su očajni i ne znaju kome da se obrate. Kažu da im se duguju dvije plate, otpremnine, kao i neiskorišteni godišnji odmori.

Ovaj slučaj samo je najnoviji u nizu sličnih događaja koji potresaju tekstilnu i obućarsku industriju u Bosni i Hercegovini.

Radnici “Vialea” navode da su obaviješteni o zatvaranju fabrike od strane direktora Fortunata Dalšaša, koji je saopštio odluku samo 15 minuta prije kraja radnog vremena.

Grozdana Leburić, radnica s 18 godina iskustva u fabrici, izjavila je da je direktor rekao kako radnici nemaju pravo na Biro, preostale plate ili otpremnine, i da se njemu više ne obraćaju. Radnici su ostali bez ikakvih dokumenata ili objašnjenja.

Dragan Ignjatić, koji je u fabrici proveo 20 godina, navodi da je nedavno primio obavijest o korištenju godišnjeg odmora, samo da bi kasnije saznao da je firma u stečaju.

Situacija je postala toliko ozbiljna da radnici planiraju angažovati advokata kako bi ostvarili svoja prava. Također, najavili su da će do ponedjeljka neko od radnika uvijek biti ispred ulaza u fabriku kako bi ukazali na nepravedan tretman.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija