Foto: FENA
Nova informatička oprema za MUP KS: Policijska efikasnost na višem nivou

Nova informatička oprema za MUP KS: Policijska efikasnost na višem nivou


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, implementiralo je projekt nabavke savremene informatičke opreme, ukupne vrijednosti više od pola miliona konvertibilnih maraka.

Ova inicijativa je realizovana kroz IPA projekat i uključivala je kako nabavku opreme, tako i stručne obuke za uposlenike.

Projekt, koji je započeo prije dvije godine u suradnji sa Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim kantonalnim ministarstvima, odgovorio je na izražene potrebe za modernizacijom opreme i povećanjem operativnih sposobnosti policijskih službenika.

U sklopu projekta, MUP Kantona Sarajevo je opremljen sa 60 računara najnovije generacije, pet servera, uključujući i specijalizirani server za forenzičku analizu, naprednu mrežnu opremu i kamere za unapređenje video nadzora.

Stručne obuke su održane za uposlenike Sektora informatike, kao i za tehničku podršku unutar Uprave policije, čime je dodatno osnažen interni kapacitet za pružanje tehničke podrške.

Ministar Admir Katica istakao je važnost ovog projekta za sigurnost kako policijskih podataka tako i podataka građana.

“Nastavljamo napore na jačanju naše policije, opremanjem savremenom tehničkom i informatičkom opremom, da bi njihov rad bio još efikasniji. Policija će dobiti 60 novih računara, a naš Sektor informatike djelovao je i preventivno te je kroz taj projekat planirao i podizanje stepena sigurnosti serverskog okruženja, zaštitu od svih vrsta vanjskih upada, kvalitetniju infrastrukturu od postojeće te novi server za forenziku. Na taj način MUP Kantona Sarajevo podiže stepen sigurnosti naših podataka, kao i podataka građana,” rekao je Katica.

Foto: FENA

Foto: FENA

Foto: FENA



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija