Foto: Arhiva
Opasne materije pronađene u paradajzu iz BiH

Opasne materije pronađene u paradajzu iz BiH


Povrće iz Bosne i Hercegovine nedavno je bilo predmetom opsežnih testiranja nakon što je otkriven povišen nivo kadmija, kancerogenog teškog metala.

Ova informacija dolazi iz evropskog sistema za sigurnost hrane, a naročito je zabilježena u paradajzu koji je testiran na hrvatskoj granici.

Na sreću, zahvaljujući brzom djelovanju inspekcijskih službi, sporni paradajz nije stigao do potrošača u Hrvatskoj.

Cijela pošiljka je uništena nakon što je analiza pokazala prisutnost 0,060 mg/kg kadmija, što premašuje dozvoljene granice.

Kadmij je posebno opasan jer se može akumulirati u bubrezima i dugoročno uzrokovati ozbiljna oštećenja. Ovaj teški metal najčešće dospijeva u voće i povrće kroz umjetna gnojiva, ali se može naći i u morskim plodovima poput školjki i lignji.

Ovo nije prvi slučaj otkrivanja kadmija u uvoznoj hrani. Početkom avgusta, slični testovi su otkrili prisutnost ovog metala u marelicama iz Moldavije, koje su također uništene prije nego što su mogle doći do potrošača.

Sigurnosne mjere na granicama su ključne za zaštitu zdravlja građana, ističu stručnjaci iz EU sistema za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija