Objavljen popis najgorih europskih gradova za život: Na listi je šest iz komšiluka

Objavljen popis najgorih europskih gradova za život: Na listi je šest iz komšiluka


Studija Europske komisije o kvaliteti života u europskim gradovima pokazuje značajnu razliku između turističkih atrakcija i stvarnog zadovoljstva njihovih stanovnika.

Podgorica, glavni grad Crne Gore, nalazi se na 10. mjestu ljestvice najnezadovoljnijih gradova u Europi. Iako privlači turiste svojom obalom, mnogi Podgoričani nisu zadovoljni životom u gradu. Manje od polovine smatra da je grad otvoren za LGBT osobe, a 22% se osjeća usamljeno.

Miskolc, industrijski grad u sjeveroistočnoj Mađarskoj, bilježi veliko nezadovoljstvo među svojim stanovnicima. Manje od polovine njih osjeća se sigurno noću, a samo 25% vjeruje da je lako pronaći dobar posao. Zdravstveni sistem također ne ispunjava očekivanja mnogih.

Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, ima nizak stupanj zadovoljstva među svojim stanovnicima. Samo 13% smatra da se kvalitet života poboljšala u posljednjih pet godina, dok većina izjavljuje da nema povjerenja u ljude oko sebe.

Uprkos svojoj popularnosti među turistima, Rim se loše rangira u pogledu zadovoljstva svojih stanovnika. Samo 3% Rimljana smatra da se kvalitet života poboljšala u posljednjih pet godina, a gotovo polovina misli da grad nije prikladan za starije osobe.

Beograd se suočava s velikim nezadovoljstvom. Samo 38% stanovnika vjeruje svojim sugrađanima, 40% nije zadovoljno poslom, a više od polovine nije zadovoljno javnim prijevozom.

Napulj, popularan među turistima, također se nalazi na listi niskog zadovoljstva. Samo 66% stanovnika je zadovoljno životom u gradu. 42% misli da Napulj nije pogodan za mlade porodice, a skoro polovina smatra da grad nije siguran noću.

Tirana, glavni grad Albanije, ima samo 66% zadovoljnih stanovnika. Skoro 60% njih smatra da grad ne nudi adekvatne zelene površine.

Istanbul se suočava s velikim problemima. Više od 60% stanovnika ne smatra grad pogodnim za starije osobe, a manje od polovine osjeća se sigurno kad padne mrak. Povjerenje među stanovnicima je nisko, a samo 10% smatra da je lako pronaći dobar i pristupačan smještaj.

Uprkos turističkoj popularnosti, Atena se loše rangira u zadovoljstvu svojih stanovnika. Samo 20% lako pronalazi dobar posao, 60% nije zadovoljno javnim prostorima, a zagađenje zraka je veliki problem.

Palermo, glavni grad Sicilije, ima najmanje zadovoljnih stanovnika u Europi. 38% nije zadovoljno životom, samo 4% vjeruje da ima dobar posao, a grad se smatra bučnim i nečistim. Iako ima ove probleme, Palermo je i dalje popularna destinacija za odmor.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija