Broj turista koji su u 2024. posjetili BiH prešao milion!

Broj turista koji su u 2024. posjetili BiH prešao milion!


Bosna i Hercegovina je zabilježila impresivan porast turističkog prometa u prvoj polovini ove godine, prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH.

U razdoblju od januara do jula, zemlju je posjetilo ukupno 1.059.806 turista, što predstavlja porast od 10,9 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine.

Od ukupnog broja, strani turisti čine većinu sa 749.672 dolazaka, što je 15,1 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok su domaći turisti također zabilježili blagi rast od 1,9 posto, sa ukupno 310.134 posjeta.

Najveći broj stranih posjetitelja dolazi iz susjednih zemalja, a predvodi Turska sa 110.933 turista, slijede Hrvatska i Srbija.

Značajan broj posjetitelja stigao je i iz Saudijske Arabije, Slovenije te Narodne Republike Kine.

Što se tiče noćenja, turisti su u istom periodu ostvarili ukupno 2.218.541 noćenje, što je povećanje od 8,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Strani turisti prednjače s 12,2 posto više noćenja, dok domaći turisti bilježe rast od 1,7 posto.

Posebno se ističe dužina boravka turista iz Irana, Kuvajta, Egipta, Irske i Katara koji u prosjeku ostaju gotovo četiri noći, dok turisti iz Latvije i Litvanije prosječno borave nešto više od tri noći.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija