Žrtve porodičnog nasilja u Federaciji bit će korisnici socijalne zaštite

Žrtve porodičnog nasilja u Federaciji bit će korisnici socijalne zaštite


Žrtve nasilja u porodici u Federaciji BiH uskoro će biti prepoznate kao korisnici socijalne zaštite, što će im omogućiti pristup svim pravima i mjerama zaštite predviđenim zakonom. Ova promjena dolazi kao dio Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024. – 2027. i novog Zakona o socijalnim uslugama.

Prema novom zakonu, koji je trenutno u proceduri, žrtve nasilja u porodici će biti prepoznate kao korisnici socijalne zaštite bez obzira na to jesu li djeca ili odrasle osobe. Zakon će također urediti sve aspekte pružanja socijalnih usluga, uključujući definicije, načela, mrežu usluga, licenciranje pružatelja usluga, te način utvrđivanja cijena i nadzora.

Ova promjena dolazi u trenutku kada broj žrtava oporodičnog nasilja u Federaciji BiH raste, s posebnim naglaskom na žene koje su često nezaposlene i s nižim stepenom obrazovanja.

Novi zakon i strategija trebali bi pomoći u pružanju adekvatnije zaštite i podrške tim osobama, uz usklađivanje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija