Foto: Arhiva
Zastupnici SDA i DF: Podnose zahtjev za ocjenu ustavnosti kontroverznih sadržaja u školskim programima RS

Zastupnici SDA i DF: Podnose zahtjev za ocjenu ustavnosti kontroverznih sadržaja u školskim programima RS


Zatražena je ocjena ustavnosti obrazovnih planova u Republici Srpskoj Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine sutra će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti obrazovnih planova u Republici Srpskoj (Rs).

Safet Kešo, zastupnik iz SDA, naglasio je da se radi o ozbiljnom napadu na osnovna ljudska prava i slobode.

“Ovo je direktni i najgrublji mogući atak na ljudska prava i temeljne slobode, atak koji će u entitetu Rs i svu nesrpsku djecu lišiti prava na obrazovanje bez diskriminacije,” istakao je Kešo.

Ovaj zahtjev dolazi nakon nedavne kontroverzne odluke obrazovnih autoriteta u Rs-u da se u nastavnim planovima za deveti razred osnovne škole veličaju osuđeni ratni zločinci poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Ovaj potez je izazvao znatnu uznemirenost i osudu, posebno među povratnicima u Rs.

“Stoga smo, polazeći od ustavnog prava ali i ustavne obaveze nas zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH da štitimo ustavni poredak naše zemlje i pomenuta zagarantirana ljudska prava i temeljne slobode pripremili Zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o NPP za osnovno vaspitanje i obrazovanje Rs (čl. 16 st. 1 tačka 4)) i priloga uz ovaj Pravilnik koji se odnosi na nastavni predmet Istorija za 9. razred osnovne škole. Pravni osnov nalazimo u čl. VI/3 a) Ustava BiH, a dokazat ćemo da je osporenim Pravilnikom došlo do cijelog niza ozbiljnih povreda Ustava BiH, čl. 14 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Protokola 1 i Protokola 12 uz navedenu Povelju. Ono što je posebno frapantno jeste činjenica da se ovaj anticivilizacijski čin glorifikacije presuđenih ratnih zločinaca kroz obrazovni sistem događa gotovo tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nakon dugogodišnjeg poštivanja Okvirnog zakona o osnovnom obrazovanju BiH, koji onemogućuje diskriminaciju djece po bilo kojem osnovu. Ovim se divljačkim činom nasilja vlasti Rs-a nad historijskim i pravnim činjenicama, nasilja nad djecom povratnika u entitet Rs i nasilja nad elementarnim vrijednostima civiliziranog svijeta nepovratno razara društveno tkivo ove naše zemlje i potkopava svaka mogućnost njenog napretka na evropskom putu,” objašnjava Kešo.

Na završetku, Kešo izražava uvjerenje da će Ustavni sud BiH uzeti u obzir sve činjenice i prihvatiti zahtjev za ocjenu ustavnosti pomenutog Pravilnika, čime bi se spriječilo veličanje ratnih zločinaca u obrazovnom sistemu.

Dodatno, Kešo potvrđuje da će zahtjev u ponedjeljak potpisati osam zastupnika iz SDA i zastupnici iz DF-a, te postoji mogućnost pridruživanja i drugih potpisnika. Na početku je podsjetio na kontinuirano izlaganje bh. javnosti brojnim šokantnim događajima od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija