Foto: Direkt-portal.com
Imamo li još jedan namješten tender? U Gacku drveće posječeno pod sumnjivim okolnostima

Imamo li još jedan namješten tender? U Gacku drveće posječeno pod sumnjivim okolnostima


Protekle sedmice, bez ikakve najave, glavna ulica u Gacku bila je zatvorena za promet.Iznenada, iz parkiranih kamiona izronili su radnici, opremljeni motornim pilama, i počeli sjeći drveće.

Dok se u civiliziranim društvima čak i autoceste preusmjeravaju kako bi se očuvalo pojedino drvo, kod nas, u sredinama gdje se ni ljudi ne cijene dovoljno, a kamoli drveće, oni koji donose odluke nemaju skrupula uništiti čitav drvored bez jasnog objašnjenja zašto.

Prema izjavama lokalnih dužnosnika, cijeli proces je bio transparentan, s raspisanim natječajem i dodijeljenim radovima, što je bilo neophodno obaviti. Iako priznaju da je napravljen propust u komunikaciji s javnošću, to im ne predstavlja veliku brigu. Gacko nije izuzetak, građani su navikli da toleriraju sve; malo će se požaliti, izraziti svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama, ali bez većih posljedica, izvještava portal Direkt.

“Antikoroziji” 100.000 za sanaciju i rekonstrukciju

Poduzeće “Antikorozija” Gacko, kako se otkriva pregledom javnih nabavki, dobilo je dva ugovora povezana s nedavnim događanjima – radovi na sanaciji ivičnjaka i asfaltnih površina, vrijedni oko 20 hiljada maraka bez PDV-a, te radovi na obnovi kamenih zidova i stepeništa, vrijedni približno 79.400 maraka, također bez PDV-a. Ugovori su potpisani krajem avgusta, a rok za završetak radova je godinu dana. Kriterij za odabir izvođača bila je najniža ponuđena cijena, a “Antikorozija” je bila  jedini ponuđač.

Može se samo nagađati je li izborna kampanja utjecala na brzo pokretanje radova.

Ono što je očito jest da su radovi započeli na način sličan “slonovima u staklarni”, bez obzira na potencijalnu štetu. Jedini valjan razlog za uklanjanje drvoreda može biti bolest stabala ili opasnost koju predstavljaju za prolaznike. Korijenje može podizati trotoare i u drugim gradovima, te oštetiti vodovodne cijevi. Postoje metode kako izmjestiti cijevi ili prilagoditi trotoare, izrezati asfalt ili pronaći elegantnije rješenje kako bi se drveće očuvalo.

S obzirom na to da mnogi ne vide šumu od drveća, nije iznenađujuće što nisu svjesni važnosti drveća i vode za život, pogotovo u urbanim područjima poput Gacka, koje nije poznato po modernim urbanističkim rješenjima.

Izgleda da je tender za radove bio namješten firmi “Antikorozija” iz Gacka, a jedan od zadataka koji su izvršili uključivao je sječu drveća. Postupak je proveden bez adekvatne obavijesti javnosti, što dodatno baca sumnju na transparentnost cijelog procesa. Osim toga, čini se da su ovi radovi izvedeni bez jasnog opravdanja, što može upućivati na potencijalno nepravilno upravljanje javnim resursima i odlučivanje u interesu pojedinih strana umjesto u općem dobru.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija