Una je jedina učenica škole u selu

Una je jedina učenica škole u selu


U mjestiu Gornjih Stranjana, na obroncima planine Jadovnika, nekadašnja škola, koja je nekad bila mjesto velike zajednice, zatvorila je svoja vrata zbog opadanja broja učenika i raseljavanja mještana.

Međutim, nakon deset godina zanemarivanja, prostor starog seoskog prodavnice preuređen je u novu školu za jednu jedinu učenicu. Ova brza adaptacija omogućila je maloj Uni Radić da započne svoje obrazovanje i uživa u učionici.

Svako jutro, Una dolazi u školu sa svojom majkom Milenom, koja je samohrana majka, dok se učiteljici Maidi Brbović Dautović raduje kao najboljoj prijateljici.

Za učiteljicu, iako svakodnevno putuje 35 kilometara iz Prijepolja, rad s Unom predstavlja zadovoljstvo, a mještani su se udružili kako bi omogućili otvaranje škole.

Ova mala škola postala je simbol oživljavanja zajednice, a planira se da će i Unina sestra sljedeće godine započeti svoje predškolsko obrazovanje upravo ovdje.

Direktor OŠ “Svetozar Marković” Brodarevo ističe kako je ovaj projekat donio novu nadu i vitalnost u selo, te dodaje da su mještani svojim angažmanom učinili veliko dobro djelo za svoju zajednicu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija