Penzioneri napali Redžu Mehića: “Jesi li ti njihov ili naš? Skloni se, daj ostavku”

Penzioneri napali Redžu Mehića: “Jesi li ti njihov ili naš? Skloni se, daj ostavku”


Redžu Mehića, predsjednika Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine, dočekala je salva kritika pred zgradom Vlade FBiH nakon sastanka koji je imao sa predstavnicima Vlade, a u vezi sa zahtjevima penzionera da se izmijeni Zakon o PIO-u, da se ide na vanredno usklađivanje penzija i da se penzionerima isplati jednokratna pomoć.
Penzioneri smatraju da ih Mehić ne predstavlja adekvatno, da se na sastanku nije borio za njihove zahtjeve.

Mehić je nakon sastanka bio pun razumijevanja za Vladu FBiH i “političku i ekonomsku situaciju u BiH, svijetu, regiji, Federaciji BiH”.

– Ključ rješenja je da se Vladi odriješe ruke u radu na položaju penzionera, u izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u – rekao je Mehić, ne precizirajući ko Vladi “veže ruke”.
Mehić je dodao kako ” se čini da smo sa Vladom ipak postigli neko razumijevanje, neki sporazum”.
– Dogovoreno je da će se odrediti jedna radna grupa koja će dobiti zadatak da temeljito prouči sve sporne članove zakona – rekao je Mehić.

Zatim je rekao da se i iz jednog i drugog saveza “moraju složiti da Vlada nema nema zakonsko uporište za vanredno usklađivanje penzija”, a što su penzioneri tražili.
– Vlada je pokazala razumijevanje i ona je ponudila 11. juna da će ići na isplatu jednokratne pomoći i ublažavanja ovako teškog stanja – rekao je Mehić, koji je objašnjavao i kako će Vlada to isplatiti kada se bude išlo na rebalans budžeta nakon Lokalnih izbora 6. oktobra.

Budući da je Mehić bio pun razumijevanje za Vladu FBiH, penzioneri su ga žestoko napali pred zgradom Vlade FBiH. Smatraju da ih ne zastupa na adekvatan način i traže od njega da se skloni sa te pozicije, odnosno traže njegovu smjenu.
– Ako se ne možeš za nas boriti, idi, skini se, povuci se… – uzvikivali su Mehiću neki od penzionera, što možete vidjeti na videu ispod.

Mehić je danas novinarima na pitanje da li će 3. oktobra penzioneri na proteste, odgovorio kako će o tome dalje odučivati Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH jer je to “novonastala situacija”. Međutim, od drugih predstavnika penzionera se moglo čuti kako su oni još 15. maja donijeli odluku da će na proteste 3. oktobra ukoliko se ne udovolji ovim njihovim zahtjevima.

Mehić je nakon stastnka u Vladi FBiH objašnjavao kako je vlast osigurala penzionerima da idu u banje, premda to nije bio jedan od ključnih penzionerskih zahtjeva. Penzioneri smatraju kao im i Mehić i Vlada zamazuju oči ovom pričom dok niti jedan od tri ključna zahtjeva nisu ispunjeni.

Penzioneri su potpisali peticiju, njih više od 70.000. Predali su danas peticiju u Vladu FBiH i Parlament FBiH. Peticijom traže ispunjenje svojih zahtjeva ili idu na proteste 3. oktobra.

@klixportal Verbalni sukob penzionera ispred zgrade Vlade FBiH #klix ♬ original sound – Klix.ba


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija