Šarović: Vlast u Republici Srpskoj zrela za promjene

Šarović: Vlast u Republici Srpskoj zrela za promjene


Bivši predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je kako je moć SNSD-a i njegovih koalicionih partnera oslabila te da su “zreli za pad.” U razgovoru za N1, Šarović je naglasio da, iako opozicija može iskoristiti trenutne slabosti vlasti, njena nejedinstvenost je najveći problem.

Šarović je kritizirao i trenutni SDS, opisujući saradnju s rukovodstvom kao “skromnu” i naglasivši kako stranka nikada nije bila slabija. Dodao je da SDS-u, ali i cijeloj opoziciji, trebaju svi članovi na okupu, uključujući i bivše, ako žele pobijediti SNSD.

Prema njegovoj procjeni, trenutna vlast u Republici Srpskoj suočava se s ozbiljnim finansijskim problemima, nedostatkom investicija, kao i pritiscima sankcija koje su nametnute Miloradu Dodiku. Ipak, Šarović smatra da će ključna prilika za promjene doći tek na općim izborima 2026. godine.

“SNSD je vrlo jaka i nije je lako pobijediti, ali kako posiješ tako ćeš i požnjeti. Kako si se pripremao tako ćeš i proći na izborima. Ako ideš u dvije ili tri kolone protiv Dodika onda se ne nadaj prevelikom uspjehu. To je najveći nedostatak na ovim lokalnim izborima, nijedna opoziciona stranka nije kadra da sama pobijedi SNSD”, istakao je Šarović.

On je istakao da su unutar koalicije SNSD-a primjetni sve žešći sukobi, te da je Dodik pod pritiskom zbog sankcija i sudskog procesa. Šarović vjeruje da partneri SNSD-a već razmišljaju o budućnosti bez Dodika, što otvara prostor za ozbiljne promjene.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija