Kafa u kafiću postaje luksuz: Cijene rastu i do 6 KM

Kafa u kafiću postaje luksuz: Cijene rastu i do 6 KM


Kafa je bez sumnje jedan od najomiljenijih napitaka u Bosni i Hercegovini, ali cijene ovog omiljenog napitka prošle su značajne promjene u posljednjim godinama. Dok su prije nekoliko godina cijene kafe iznosile oko 1,50 KM, sada su dosegnule čak 6 KM. Međutim, to možda nije kraj priče – cijene kafe bi mogle dodatno rasti, i to drastično.

U Sarajevu kafa košta od 2 do 4 KM, ali na Baščaršiji ide i do 6 maraka.

Globalno, cijene kafe su već na historijskoj visokoj razini. U Londonu i New Yorku šoljica kafe košta oko šest eura, a predviđa se da bi te cijene mogle dodatno skočiti. Razlog za ovu visoku cijenu je trenutni porast cijena neprženih zrna kafe, kao rezultat lošeg prinosa usjeva, tržišnih silnica i iscrpljenih zaliha.

Jedan od ključnih faktora koji utječu na cijene kafe su klimatske promjene. Godine 2021. veliki mraz uništio je usjeve kafe u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču zrna arabice. Ovaj manjak zrna doveo je do povećane potražnje za zrnima robuste iz Vijetnama, koji se obično koriste u instant-kavi. Međutim, Vijetnam se suočava s najgorom sušom u regiji u gotovo desetljeće.

Dok se proizvođači kafe iz Kolumbije, Etiopije, Perua i Ugande trude povećati proizvodnju, globalna potražnja za kafom robusta i arabica još uvijek nadmašuje ponudu, što rezultira gotovo rekordnim cijenama.

Brojni kafići već su počeli povećavati cijene zbog rastućih troškova, a sličan trend mogli bismo vidjeti i u našoj zemlji. Iako cijene zrna čine samo mali dio ukupne cijene kafe, inflacija općenito podiže troškove.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija