Dodik opet imao podršku pred sudom u Sarajevu: “Manja al je bilo”

Dodik opet imao podršku pred sudom u Sarajevu: “Manja al je bilo”


 

Ispred Suda BiH u Sarajevu već je počelo okupljanje zvaničnika i građana koji su došli da još jednom bezrezervno pruže podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću, kojima se sudi u ovom sudu.

Ročište je zakazano za 13 časova na kojem će Lukićeva odbrana saslušati Borana Bosančića u svojstvu predsjednika Upravnog odbora Službenog glasnika.

Dodikova odbrana je ponovo tražila odgodu ročišta jer je predsjednik RS-a dobio poziv da posjeti Rusiju i Izrael.

No, Sud BiH je ovaj put odbio zahtjev za odgodom s obzirom da su ročišta odgađana već pet puta od novembra 2023. godine.

Sud BiH je procijeno da susreti u Rusiji i Izraelu, kojima je Dodik trebao prisustvovati, nisu obligatorne obaveze koje prvooptuženi ima u svojstvu predsjednika RS-a te da Sud BiH cijeni sve obaveze Dodika koje je imao u svojstvu predsjednika RS-a i koje su uvažavane do sada uz dostavljenu dokumentaciju.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon što je u Službenim novinama objavljen Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanja odluka Christiana Schmidta, što je prema posljednjim izmjenama Schmidta u Krivičnom zakonu BiH, postalo krivično djelo.

Na prethodnom ročištu je saslušana Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske.

Sud BiH je prethodno, zbog obaveza predsjednika Republike, uvažio zahtjev odbrane i pretres, koji je bio zakazan za 11. septembar, odgodio za 18. septembar.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija