Kada će Vlada Federacije povećati minimalnu platu na 1.000 KM?

Kada će Vlada Federacije povećati minimalnu platu na 1.000 KM?


Jedno od najduže čekanih obećanja je donošenje seta fiskalnih zakona, koji bi trebalo da donesu i povećanje minimalne plate na 1.000 maraka. Iako je ovaj set zakona bio među prvim obećanjima Vlade Federacije, još uvijek nije poznato kada će konačno biti upućen u parlamentarnu proceduru. Ono što je jasno, jeste da trenutna minimalna plaća iznosi 619 KM, dok je potrošačka korpa prema posljednjim podacima iznosila 3.379 KM.

Zakoni su najavljeni, procedura je spremna, ali još uvijek nema tačnog datuma kada će biti doneseni. Donošenje ovog seta fiskalnih zakona, koji bi trebalo da riješi niz ekonomskih pitanja, još jednom je, narodski rečeno, ostalo “na dugom štapu”. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pojasnio je za medije da Ministarstvo finansija već radi na setu fiskalnih zakona, ali da je potrebno dodatno vrijeme kako bi se dobila mišljenja nadležnih ministarstava i stavila u parlamentarnu proceduru.

„Ministarstvo finansija upućuje set fiskalnih zakona nadležnim ministarstvima. Nakon tih mišljenja idu na Vladu. U međuvremenu ćemo deblokirati Ekonomsko-socijalno vijeće i zakoni će biti poslani u Parlament u redovnu proceduru“, kazao je Nikšić.

Nikšić ističe da ključ fiskalnih zakona leži u online fiskalizaciji, reformi poreza i doprinosa, te povećanju minimalne plate na 1.000 KM. Međutim, s obzirom na to da je budžet već opterećen deficitom iz prošle godine i novim zaduženjima, postavlja se pitanje da li je budžet sposoban podnijeti ovakve promjene.

Ekonomska situacija i neizvjesnost reformi
Ekonomisti, međutim, skeptični su prema ovim obećanjima. Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić ističe da Vlada nema kapaciteta da ispuni obećano. Prema njenim riječima, povećanje minimalne plate i provođenje fiskalnih reformi trenutno je neizvodivo zbog nedostatka sredstava u budžetu.

„Nema para ni za penzionere, ni za povećanje minimalne plate, a ni za reformska rješenja. Sve su to obećanja bez osnova“, tvrdi Cenić.

Premijer Nikšić, s druge strane, odbacuje ove tvrdnje kao paušalne i politizovane, naglašavajući da Vlada radi na stabilizaciji finansijskog stanja u FBiH, i da je politička volja ključna za provođenje reformi.

Privrednici su također svjesni da će na set fiskalnih zakona morati čekati još neko vrijeme. Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović, smatra da, čak i kada se zakoni usvoje, primjena neće početi prije naredne godine.

„Potrebno je minimalno šest mjeseci da se zakoni usvoje, a zatim još nekoliko mjeseci za njihovu primjenu. To znači da iduća godina definitivno neće donijeti ove reforme“, kaže Smailbegović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija