Rezultati lokalnih izbora u Bihaću izazvali sumnje zbog malverzacija i nepravilnosti

Rezultati lokalnih izbora u Bihaću izazvali sumnje zbog malverzacija i nepravilnosti


Rezultati lokalnih izbora u Bihaću izazvali sumnje zbog malverzacija i nepravilnosti

Nakon ponovnog brojanja glasova koje je završeno kasno sinoć, konačni rezultati lokalnih izbora u Bihaću su sljedeći:

  • 1. SDA – 5.056 glasova
  • 2. POMAK – 4.963 glasova
  • 3. SDP – 2.204 glasova
  • 4. NES – 1.853 glasova
  • 5. NIP – 1.178 glasova
  • 6. SBiH – 888 glasova
  • 7. Možemo bolje – 811 glasova
  • 8. DF – 519 glasova
  • 9. Naša stranka – 459 glasova

Ovi rezultati su dobijeni nakon ponovnog brojanja glasova s četiri biračka mjesta na kojima su zabilježene nepravilnosti i sumnje u malverzacije.

Problemi s ova četiri biračka mjesta izazvali su zabrinutost kod građana Bihaća, jer su rezultati s tih mjesta stigli tek tri dana nakon izbora. Ovaj dugotrajni proces dodatno je produbio sumnje u legitimnost samih izbora.

Posebno je sumnjiva situacija s jednim biračkim mjestom u centru grada, gdje je delegacija Gradske izborne komisije boravila nekoliko sati na sam dan izbora, a do sada nije jasno zašto.

Nezadovoljstvo su izrazile i manje stranke, poput Demokratske fronte (DF) i Naše stranke, koje nisu prešle izborni prag. Predstavnici ovih stranaka otvoreno sumnjaju u regularnost procesa, tvrdeći da su izbori prošli uz krađe i namještanja glasova, te da im je ukraden mandat u Gradskom vijeću. Kažu da će se žaliti CIK-u i možda podnijeti krivične prijave.

Izvori bliski biračkim odborima, uključujući osobe koje su prošle obuku za predsjednike i članove odbora, tvrde da su malverzacije zabilježene na dva nivoa: prvo na samim biračkim mjestima, a zatim i u Gradskoj izbornoj komisiji, gdje se podaci unose u online sistem.

Unatoč ponovnom brojanju i uvođenju tehnologija poput skenera, mnogi građani i nevladine organizacije ostaju skeptični prema mogućnosti promjena. Prema njihovom mišljenju, nije toliko važno kako su ljudi glasali, već ko i kako broji te glasove.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija