Je li HAARP uzrokovao poplave u BiH ili su to samo teorije zavjere?

Je li HAARP uzrokovao poplave u BiH ili su to samo teorije zavjere?


U katastrofalnim poplavama koje su Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak i Kreševo pogodile u noći između 3. i 4. oktobra, 23 osobe su izgubile život, a za nekoliko se još uvijek traga.

Nakon što su bh. gradove pogodile poplave, na društvenim je mrežama ova elementarna nepogoda pripisana HAARP-u.

Teoretičari zavjere na društvenim mrežama počeli su dijeliti “alternativna” objašnjenja za prirodnu katastrofu koja je pogodila ova mjesta.

Kako Raskrinkavanje piše u svojoj analizi, već se popodne 4. oktobra počeo masovno dijeliti video o HAARP-u na engleskom jeziku. U opisu se insinuira da je ova “tehnologija za kontrolu vremena” izazvala poplave u BiH.

A da li je uzrok katastrofalnih poplava HAARP ili su to samo teorije zavjere?

HAARP (eng. High-frequency Active Auroral Research Program) je predajnik visoke frekvencije i visoke snage na Aljasci u SAD-u. Univerzitet Aljaske (UAF) koristi ga za provođenje naučnih istraživanja jonosfere, piše Raskrinkavanje.

S obzirom na to da je 90-ih godina prošlog vijeka američka vojska sarađivala s Univerzitetom Aljaske na projektu HAARP, ovaj veliki radiopredajnik već je decenijama meta mnogobrojnih teorija zavjere, o kojima je Raskrinkavanje i ranije pisalo u analizama ovdje, ovdje i ovdje. Teoretičari/ke zavjere vjeruju da se HAARP-om može kontrolisati vrijeme te da on može izazvati oluje, poplave i zemljotrese, pa čak i kontrolisati ljudske umove. Čini se da gotovo svaka elementarna nepogoda u regionu ili u svijetu bude popraćena na društvenim mrežama tvrdnjama da ju je uzrokovao HAARP.

Suprotno ovakvim tvrdnjama, HAARP nema mogućnost upravljanja vremenskim prilikama, kao ni mogućnost da izazove zemljotrese. Riječ je o postrojenju koje se koristi za proučavanje fizičkih procesa u jonosferi i termosferi. Na web stranici Univerziteta Aljaske objašnjeno je sljedeće:

Jonosfera počinje na oko 60 do 80 km nadmorske visine i proteže se iznad 500 km nadmorske visine. U jonosferi postoje slobodni elektroni i joni s kojima radiotalasi mogu komunicirati. HAARP radiotalasi zagrijavaju elektrone i stvaraju male perturbacije slične vrstama interakcija koje se događaju u prirodi. Prirodni fenomeni su slučajni i često ih je teško uočiti. Pomoću HAARP-a, naučnici/e mogu kontrolisati kada i gdje se javljaju poremećaji kako bi mogli/e izmjeriti njihove učinke. Pored toga, mogu ponoviti eksperimente kako bi potvrdili/e da mjerenja zaista pokazuju ono što istraživači/ce misle da rade.

Postrojenje HAARP suštinski predstavlja jedan ogromni radiopredajnik. Na web stranici Univerziteta Aljaske objašnjeno je, vjerovatno s ciljem opovrgavanja teorija zavjere, da HAARP ne može kontrolisati vrijeme jer se radiotalasi koje emituje ne apsorbuju ni u stratosferi ni u troposferi – što su dva sloja Zemljine atmosfere koja proizvode vremenske prilike. Dakle, radiotalasi koje emituje HAARP uopšte nemaju interakciju sa slojevima atmosfere koji utječu na vremenske prilike.

Dakle, teorije zavjere o kontrolisanju vremenskih prilika, odnosno izazivanju oluja, poplava i zemljotresa, uz pomoć HAARP-a potpuno su neutemeljene u činjenicama i stvarnosti.

Kako nastaju poplave?

Poplava se dogodi kada voda preplavi ili natopi tlo koje je inače suho. Ovo se može dogoditi zbog obilnih padavina (što može dovesti do toga da se određena rijeka izlije iz korita), pucanja brane, velikih morskih valova koji potope priobalna područja ili brzog topljenja leda u obližnjim planinama. Riječ je o jednoj od najučestalijih elementarnih nepogoda koja može pogoditi svaki dio svijeta. Nekada su potrebni sati ili čak dani da poplava uznapreduje, a nekada se to dešava velikom brzinom.

Postoji niz faktora koji mogu povećati rizik od poplava i pogoršati njihove posljedice, uključujući i krčenje šuma, iskopavanje pijeska, neadekvatno odlaganje smeća i slično.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija