Parohu blažujskom dvojica muslimana ponudili pomoć

Samo što poče nova godina, počeše i novi napadi na vjerske objekte. Prije nekoliko dana je, po ko zna koji put, napadnuta Čaršijska džamija u Bosanskoj Dubici, a u ilidžanskom naselju Blažuj, Hram svetog Save je postao pljačkaška meta u periodu od 13 sati 12. januara do 9.15 sati 13. januara, kada je otkriveno da su provaljena bočna vrata na crkvi, te da je odneseno 450 KM.

Djelo je okvalifikovano kao teška krađa, za počiniocem se traga.

– Nama je zaista žao bilo kakvog skrnavljenja, to ne treba da se dešava bilo gdje, i bilo kome, kaže nam jerej Darko Danilović, paroh blažujski, ožalošćen time što je napad pokvario praznično raspoloženje vjernicima te crkvene opštine.

Opljačkana pravoslavna crkva u Blažuju, lopovi odnijeli 450 maraka

Ali, paroh je i obradovan time što su dvojica mlađih ljudi, muslimana, iz obližnjeg naselja Osjek, donijeli svoj skromni dar u crkvu da bi se šteta nadoknadila, piše Oslobođenje.

– Zato ja i kažem, mi idemo dalje. Ovo je Bosna i Hercegovina, i ovo je naš život, a ne suživot, kaže paroh, ne krijući da mu je drago zbog tog čina:

– Došli su od srca, ljudski, da kažu da je i njima žao, govori paroh napominjući da je danas više od tri sata proveo s opštinskim načelnikom Ilidže Senaidom Memićem, i s predsjedavajućim OV, gospodinom Muhamedom Omerovićem.

– Oni su, takođe, izrazili žaljenje, i obećali su da će u svakoj situaciji biti s nama, pa i u namirivanju štete. Zaista, pokazali su interesovanje, ali ne to nije samo sada. Tako čine i proteklih godina, podržavaju rješavanje svih naših problema, i vođenje svih naših projekata, jasan je paroh blažujski jerej Danilović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79