Adnan Kurtagić Rapid, skiper koji je spriječio tragediju holivudskih kaskadera: Una je moj život

Adnan Kurtagić zvani Rapid prije nekoliko dana dospio je u žižu medijskog interesovanja kao spasilac sa Štrbačkog buka koji je spriječio tragediju holivudskih kaskadera prilikom snimanja filma. S njim smo razgovarali o životu, ljubavi prema Uni, raftingu, ali i o filmu kojeg je snimio sa svojim kolegom o Uni.

Nakon subote koju je proveo na raftingu Uni s Kurtagićem smo razgovarali u centru Bihaća. Na pitanje ko je Adnan Kurtagić Rapid, kazao je da je ponosni otac i suprug te upravnik proizvodnje u firmi koja se bavi drvnom industrijom koji slobodno vrijeme provodi na Uni.

“U porodici su mi svi nogometaši, s obje strane i mamine i tatine, sva djeca su išla na nogomet. Ja sam bio par treninga i rekao sam da nije to za mene. Naši kućni prijatelji, Samir Karabašić, olimpijac u kajaku na divljim vodama, me pozvao da krenem trenirati. Nakon kajaka, krenuo sam s komercijalnim raftingom gdje sam i danas”, govori Kurtagić u razgovoru za Klix.ba objašnjavajući odakle ljubav prema raftingu.

Rafting na Uni je atrakcija, adrenalinska i obiteljska, ovisno za što se ko odluči, a Kurtagić koji svoje slobodno vrijeme provodi na Uni, nam kaže da postoje dvije lokacije Une gdje se radi rafting te da su tako i podijeljene “kategorije”.

“Imamo Štrbački buk koji spada u kategoriju adrenalinskog raftinga, a imamo i Kostelu, gdje je Una pitomija i tu je uglavnom porodični rafting”, ističe Kurtagić.

Divlje i pitome vode Une Kurtagić kaže da je upoznao tako što je odrastao uz Unu i na Uni gdje je s vremenom upoznao njene lijepe i opasnije stvari. Ističe da oni ne tako ugodni događaji na Uni za njega nisu loši već samo upozorenje.

“Neko ko nema doticaja s vodom, divljom rijekom, sve to vidi kao problem. Međutim, meni su to upozorenja, a iz njih se rodi i strahopoštovanje da znamo kakva je Una. Sjećam se skoka sa Štrbačkog buka kada sam dugo ostao ispod vode. Kada sam izašao doslovno su mi suze krenule na oči. To je bio skok nakon bacanja čamca. Vodostaj je bio visok, razmišljao sam se da li skočiti ili ne, tada se dešavaju i greške, kada se precijenite, ali ishod je ipak bio dobar”, izjavio je Kurtagić.

Turisti koji dolaze na rafting prije ulaska u čamce prolaze kroz brifing gdje im se kaže da je Una koliko lijepa, toliko i opasna te se svi upoznavaju s etapom, opremom, ponašanjem u čamcu te mogućim scenarijima i načinima reagovanja u takvim situacijama.

“Prevrtanja ima, napada panika ima, bude situacija svakakvih, ali brifing dosta pomogne, a tu rade i momci koji imaju iskustva s vodom, licencirani skiperi koji rade svoj posao kako treba”, pojašnjava naš sagovornik.

Štrbački buk će doći i do Hollywooda s obzirom na to da su na toj lokaciji prije nekoliko dana snimljeni kadrovi za film. Kurtagić je sa spasilačkom ekipom Una Kiro Raftinga spriječio tragediju, a za Klix.ba je ispričao sve što se dešavalo.

“Bili smo angažovani jer ti dečki, kaskaderi, nisu imali iskustva s ovom divljom vodom. Mi smo s njima radili par treninga gdje su trebali snimati kadrove, pokazivali sigurne linije za spuštanje, ali kod jednog snimanja, otišli su smjerom kojim nisu trebali. Vodu ne možete usmjeriti, a ona vas vodi. Dobio sam znak od kolege da su otišli u pogrešnom smjeru i pretpostavili smo šta bi se moglo desiti. Taj slap, kojeg zovemo pečurka, znamo šta može uraditi. Mi nismo njih spasili tokom gušenja već smo presjekli to i reagovali da se to ne bi dogodilo”, kaže Kurtagić.

Na kraju razgovora je kazao da je zahvaljujući uređenijoj migrantskoj krizi te smanjenom pandemijom koronavirusa broj gostiju u Bihaću veći nego proteklih godina. Istakao je da je broj gostiju iz arapskih zemalja manje zbog problemima sa stikerima, vizama, ali da ih ima dosta koji uživaju u čarima Bihaća i Une, piše Klix.

Na kraju je kazao šta je za njega Una.

“Una je za mene život, način života kako živim. To mi je svakodnevnica, imao sam priliku otići, ali nisam. Sva moja dešavanja su pored Une. Djeca su karakterna kao ja, vole prirode, vjerovatno ću ih podržati ako budu htjeli baviti se s ovim. Podržavat ću ih i odgajati u tome da poštuju prirodu kao što je i ja poštujem jer sam svjestan šta imamo”, zaključio je naš sagovornik.

Kurtagić je prije nekoliko dana završio i snimanje filma o Uni pod nazivom “Three river expedition”, gdje je s kajakom prošao Unu od izvorišta do kraja, kao i njene dvije pritoke, a film će biti premijerno predstavljen na festivalu filma u Bihaću narednog mjeseca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79