Adnan Maglić rekao da sa suprugom na računu ima 150.000 KM, i da plaća poreze

Pred Vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Darko Samradžić danas je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Adnanu Magliću, osumnjičenom da je dio narkogrupe Admira Arnautovića Šmrka.

Maglić se predao SIPA-i prije mjesec. Za njim je bila raspisana potraga MUP-a KS još 20.septembra.

Kontakti aktivni i dostupni

Istakavši da predmeti povezani sa dešifrovanom aplikacijim Sky imaju veliku medijsku pažnju, tužiteljica Sanja Ljuboje- Romić je kazala da da će ukratko obrazložiti prijedlog kako se ne bi ugrozili istraga i svjedoci.

Ona je naglasila da predstoji detaljna analiza aplikacije Sky u kojoj se pominju događaji koji se moraju povezati sa stvarnim događajima, te da predstoji i analiza učesnika i svjedoka u događajima. Napomenula je da su do sada samo zagrebali površinu i da postoji jako veliki broj osoba osumnjičenih kako u BiH, tako i u inostranstvu. Još uvijek se identificiraju osobe, svjedoci i događaji .

Tužiteljica je napomenula da je Maglić bio nedostupan, te da se sam predao kada je nakon hapšenja drugih, odlučio da bude dostupan. Ona se zapitala ukoliko ne bude u pritvoru, možda ponovo odluči da ne bude dostupan.

Istakla je da su svjedoci u strahu, te da su Maglićevi kontakti još uvijek aktivni i njemu dostupni. Također je istakla da se sumnja da se Maglić bavi kriminalnim aktivnostima kao profesijom od čega izdržava porodicu .

Odbrana predložila mjere zaštite

Maglićev branilac, advokat Bojan Veselinović istakao je da osporavaju osnov sumnje. Odbrani do sada nije dostavljen nijedan dokaz o osnovu sumnje. Veselinović je istakao da kod Maglića nije pronađen telefoin sa Sky aplikacijom, niti se ta komunikacija može povezati s Maglićem.

Branilac je istakao da se Magliću stavljau na teret događaji van BiH, pominje se Austrija, Njemačka, Hrvatska i Švajcarska, a ne postoji konkretan događaj sa navođenjem konkretnog datuma i osoba.

Odbarana smatra da bi određivanje mjera zabrane bilo dovoljno za nesmetan nastavak istrage.

Vijeću se obratio i sam Maglić koji je navao da se u potpunosti slaže s onim što je naveo branilac Veselinović, te nastavio:

– Dodao bih što se tiče pranja novca. Imam dvije firme, uredno je plaćen porez. Od tog novca kupio sam sprat kuće. Supruga i ja na računu imamo 150.000 KM i uredno plaćam porez- kazao je Maglić.

Vijeće će odluku naknadno donijeti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79