Advokat Ajanović podnio krivične prijave protiv direktora koji je donio rješenje za su nova i ispravna vozila otpad

Advokat Ajanović podnio krivične prijave protiv direktora koji je donio rješenje za su nova i ispravna vozila otpad


Advokat Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Federalnom tužilaštvu protiv direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH i drugih lica uključenih u izradu rješenja o naknadama za 2022. i 2023. godinu, kojim je određeno da su uvezena nova i ispravna rabljena vozila – otpad. Lica su prijavljena zbog povrede Krivičnog zakona FBiH, članova 241. Povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti, 383. Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, 387. Nesavjestan rad u službi a u vezi sa članom 31. Saučesništvo.

Fond je proizvoljno, arbitrarno i protivno pravnoj hermeneutici odredio naknade iako nema dokaza da uvezena vozila predstavljaju otpad, s obzirom da su sva vozila tehnički ispravna, registrovana i u svakodnevnoj upotrebi.

Rješenja Fonda imaju ozbiljne posljedice na tržište vozila u FBiH, jer naknade za nova i rabljena vozila direktno povećavaju troškove uvoznika, koje će na kraju snositi krajnji potrošači, što je novi ekonomski udar na građane.

Uredba koju je Fond primijenio nije u skladu posebno sa članom 4. Zakona o upravljanju otpadom, jer pretpostavlja otpad i posjednika vozila, a što uvoznici zakonski, logički i gramatički – nisu. Umjesto da se Fond bavi stvarnim problemima zaštite okoliša, po njihovoj izmišljenoj i naopakoj logici svi proizvodi svih vrsta se odmah po proizvodnji smatraju otpadom.

Od Federalnog tužilaštva je zatraženo da se odredi nadležno tužilaštvo za postupanje, da se izvrši uvid u navedene zakone, podzakonske akte i sporna rješenja, da se sasluša direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH i lica koja su učestvovala u izradi rješenja o plaćanju naknade i ako se utvrdi osnovana sumnja u izvršenje krivičnog djela da se protiv prijavljenih podnese optužnica nadležnom sudu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija