Advokat sarajevskih ugostitelja traži ukidanje naredbe kojom ne smiju raditi duže od ponoći

Advokat Senad Pećanin, u ime vlasnika ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, obratio se Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva sa zahtjevom za preispitivanjem i ukidanjem naredbe kojom se rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne smije odvijati duže od 24.00 sati.

“Navedena odluka je diskriminatorna prema gostima, uposlenicima i vlasnicima ugostiteljskih objekata koji, u skladu sa zakonom, imaju odobrenja za rad nakon ponoći. Uz puno uvažavanje cilja koji želite postići, ukazujemo na zakonsku neutemeljenost donijete odluke, te nedostatak bilo kakvih epidemiološko – zdravstvenih razloga za donošenje navedene naredbe”, naveo je Pećanin.

Kako navodi, upravo na dan donošenja navedene naredbe, epidemiloginja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pošković je informirala javnost da nema dokaza o registrovanju novih zaraženih tokom njihovih kontakata u ugostiteljskim objektima.

“Neprihvatljivo je da je navedena naredba donešena bez ikakvog zdravstvenog opravdanja, unatoč činjenici da se istovremeno tolerira održavanje javnih skupova visokog rizika, kao što su vjerska okupljanja, građanski protesti, maturske svečanosti, sportske manifestacije ( atletski miting)…Želimo da vjerujemo da ste svjesni izuzetno teških ekonomskih posljedica koje trpi uslužno – ugostiteljski sektor u Kantonu Sarajevu od početka primjene mjera za sprječavanje epidemije izazvane virusom Covid – 19”, istaknuo je Pećanin.

Ističe da je egzistencija na hiljade uposlenika i njihovih porodica iz ovog, ali i iz sektora privrede koji su usko povezani sa ugostiteljstvom ( prehrambena industrija, industrija pića, turizam…) je ozbiljno ugrožena, a nastavak ograničavanja radnog vremena u trenutnim okolnostima drastično bi otežao opstanak i nastavak poslovanja velikog broja ugostiteljskih objekata.

“Neminovna posljedica zadržavanja usvojene mjere bi bio ostanak bez posla na stotine direktno pogođenih zaposlenih osoba, a lančane posljedice bi taj broj uvećale na hiljade pogođenih osoba. Iz svih naprijed navedenih razloga molimo vas da hitno preispitate i ukinite navedenu naredbu od 26. juna 2020. godine.
Ukoliko to ne učinite, bićemo prinuđeni da poduzmemo sve zakonski predviđene mogućnosti za spašavanje egzistencije mnogih porodica kojke su direktno pogođene vašom navedenom naredbom”, saopćio je Pećanin za Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79